Ola Wiklander (till vänster) under en resa till Sicilien.
Ola Wiklander (till vänster) under en resa till Sicilien. Bild: Privat

Alingsåsföretaget tvingas avboka resor till Italien

Hela Italien är satt i karantän till följd av det aggressiva coronaviruset. Alingsåsaren Ola Wiklander driver reseföretaget Upplev Italien som såklart påverkas mycket av oroligheterna i landet och en stor resa i april är redan avbokad.

ANNONS
|

LÄS MER:Höjd risk för att coronaviruset sprids i Sverige

– Det här året är jag rustad för. Skulle det hålla på längre så kan det bli tufft. Pågår det i många månader då kommer ju hela samhället drabbas extremt hårt, säger Ola Wiklander.

Upplev Italien är ett reseföretag med konferens- och privatresor till Italien. Företaget ägs och drivs av alingsåsaren Ola Wiklander.

Sedan 6 mars avråder UD från att resa till Italien.

– Det är klart att det just nu är ett lite speciellt att ha ett företag som heter Upplev Italien, säger Ola.

– Vi hade en stor grupp inbokad som skulle åka ner i april som vi har fått boka av. Men de har bara valt skjuta upp sin resa och åker till hösten istället.

ANNONS

Har det varit en tuff smäll för dig ekonomiskt?

– Nej, inte ännu. Som sagt de som har avbokat åker till hösten istället. Sen har det varit planerat under ganska lång att jag skulle vara mer på hemmaplan under våren.

Ola berättar att han hade två stora resor till Italien i januari, en till Neapel och en skidresa. Han är mycket tacksam över att coronaviruset inte hade hunnit bryta ut redan då.

Tror du folk kommer dra sig för att åka till Italien i framtiden?

– Nej, snarare tvärtom. Jag tror det kommer finnas ett uppdämt behov. Italien lockar alltid och kanske ännu mer framöver eftersom folk inte kunnat åka nu. Det är jag inte oroad över. Däremot är jag oroad för Italien som land och de bekanta som jag har där. Jag har bott där i 15 år och i mitt jobb har jag kontakt med många hotell och restauranger och de är bekymrade. Pågår det här i några ytterligare månader får de det tufft.

Vad tänker du om det skulle dra ut på tiden ytterligare?

– Det här året är jag rustad för. Skulle det hålla på längre så kan det bli tufft. Men om det pågår i många månader då kommer ju hela samhället drabbas extremt hårt

– Jag är inte orolig för min egen verksamhet. Men det är skönt om det får ett stopp givetvis.

"Då högg det till i hjärtat"

Under måndagskvällen utökade Italien sina restriktioner med syfte att stävja coronavirusets framfart. Numera är hela landet satt i karantän.

– När de först stängde Lombardiet högg det till ordentligt i hjärtat. Och sen när hela landet sattes i karantän kändes det helt otroligt.

– Jag skulle ha varit där nere i mars med familjen. Men det valde vi att ställa in då vi har en tvååring som vi inte ville utsätta för det. Jag hade inte varit rädd för att vara Florens nu men det är flygresorna som man är mest orolig för, säger Ola avslutningsvis.

Under tisdagseftermiddagen höjde Folkhälsomyndigheten sin riskbedömning för allmän smittspridning av Coronaviruset i Sverige till "mycket hög".

LÄS MER:Coronaviruset: Handbollscupen i riskzonen

LÄS MER:Sex nya fall av corona i Västra Götaland

ANNONS