Information om corinaviruset på Landvetter flygplats, Göteborg.
Information om corinaviruset på Landvetter flygplats, Göteborg. Bild: Per Anger

Höjd risk för att coronaviruset sprids i Sverige

Folkhälsomyndigheten ser nu flera tecken på samhällsspridning av covid-19 i bland annat Västra Götaland. Risknivån höjs till den högsta.

ANNONS
|

LÄS MER:Sex nya fall av corona i Västra Götaland

På tisdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man nu ser flera tecken på samhällsspridning i Västra Götalandsregionen och Region Stockholm. Myndigheten ser inte att det handlar om en allmän smittspridning i hela landet, men höjer nu risknivån till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

– Det beror på att man att nu har identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var de har fått smittan. De har inte rest eller haft direkt kontakt med någon som rest till högriskområden till exempel, sa biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på den presskonferens som hölls i tisdags.

ANNONS

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu av myndigheten att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

– Har man ett arbete där man möter andra människor bör man stanna hemma. Man ska inte vistas i miljöer där man smittar andra människor, det gäller både jobb och privat. Det är ett sätt att minska epidemins omfattning och gäller i hela landet, trots att vi inte vet hur det ser ut utanför storstadsområdena, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på presskonferensen.

"Undvik onödiga besök"

Carlsson uppgav att bekämpningen av epidemin framför allt handlar om att skydda de utsatta grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av en coronavirusinfektion.

– Det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg och med vård av äldre och riskgrupper inte arbetar om de får symtom. Man måste vara särskilt uppmärksam på minsta symtom och avstå från att gå till arbetet. Vi tycker också att anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och naturligtvis aldrig göra det vid symtom, sa Johan Carlson.

Under tisdagskvällen gick Folkhälsomyndigheten även ut med budskapet att mötesrestriktioner bör införas så snart som möjligt.

Alingsås kommun följer rekommendationerna

Alingsås kommun skriver på onsdagen på sin webbplats att man fortsätter att följa de rekommendationer som finns vilket betyder att kommunen nu avråder från alla onödiga besök på särskilda boenden och sjukhus. Kommunen skriver också att man förbereder sig och uppdaterar sina planer för att kunna hantera en eventuell spridning av coronaviruset. Bland annat handlar det om att man ser över personalplaneringen för att minimera risken för en smittspridning.

V vill se slopad karensdag

Vänsterpartiet i Alingsås uppger på onsdagen att man kommer att lägga ett yrkande i kommunstyrelsen om ett slopat karensavdrag fram till 1 maj för stadens medarbetare som blir sjuka. Detta som ett sätt att minska risken för smittspridning.

På tisdagseftermiddagen hade totalt 48 personer i Västra Götaland bekräftats positiva för covid-19, fördelat mellan de fyra sjukhusförvaltningarna:

• NU-sjukvården: totalt 4 bekräftade fall, varav 4 nya.

• Sahlgrenska Universitetssjukhuset: totalt 36 bekräftade fall, varav 6 nya.

• Skaraborgs Sjukhus: totalt 4 bekräftade fall, varav 2 nya.

• Södra Älvsborgs sjukhus: totalt 4 bekräftade fall, varav 3 nya.

– Alla nya fall är smittade utomlands. Nu fortsätter vi med det intensiva arbetet att identifiera, provta och omhänderta smittade, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Covid-19 ger ett eller flera symtom:

Torrhosta, feber, andningsbesvär. Symtomen är ofta lindriga och kan påminna om vanlig influensa. De kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar. En del får svårare besvär, som lunginflammation.

Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och något av följande stämmer in på dig:

Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea, norra Italien eller delar av Österrike. För Italien omfattas Aostadalen, Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trento-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana. För Österrike omfattas Tyrolen. Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

Du ska ringa även om symtomen är lindriga.

Hur kan jag undvika att få covid-19?

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Handsprit kan användas om du inte har tillgång till två och vatten.

Försök undvika att röra vid ögonen eller ansiktet.

Håll ett visst avstånd till personer som hostar och nyser, och undvika att ta dem i hand.

För allmänna frågor om covid-19 hänvisas till telefonnummer 113 13.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS