Kabelfelet som orsakade strömavbrottet ligger mellan Stampgatan och Lendahlsgatan under järnvägen.
Kabelfelet som orsakade strömavbrottet ligger mellan Stampgatan och Lendahlsgatan under järnvägen. Bild: Johan Hallberg

Alingsås Energi ersätter trasig elkabel: ”Går under järnvägen”

Under annandagen försvann strömmen för 3884 boende och verksamheter söder om E20 i Alingsås. Nu har Alingsås Energi lokaliserat kabelfelet som ska åtgärdas i slutet av vecka 2.
– Problemet är att högspänningskabeln som är trasig går under järnvägen, säger Mathias Larsson, Elnätsansvarig på Alingsås Energi.

ANNONS
|

LÄS MER:Stort strömavbrott i Alingsås – Vimpeln tvingades hålla stängt

LÄS MER:Alingsås energi tar hjälp av Vattenfall för att hitta felet

Det var under annandagen som strömmen försvann för Alingsås Energis kunder i Stockslycke, Ängabo, Dammen,Torvmossen, Stampen och Vimpeln. Alingsås Energi kunde snabbt leda om strömmen och därefter påbörja felsökning.

– När man får ett kabelfel så börjar man alltid fundera på var någonstans har det grävts vid våra kablar det senaste. Det är nästan alltid grävskador som orsakar denna typen av fel, säger Mathias Larsson och fortsätter:

– Det fanns med i min misstanke att felet kunde vara just där eftersom de nyligen byggts ett nytt bullerplank utmed järnvägen.

Kabelfelet som orsakade strömavbrottet ligger mellan Stampgatan och Lendahlsgatan under järnvägen. En problematisk placering enligt Larsson:

ANNONS

– Skulle vi börja gräva inne på banområdet hade vi behövt stoppa järnvägstrafiken på stambanan. Därför kommer vi istället ersätta kabeln med en ny genom en styrd borrning under järnvägen.

För att kunna påbörja arbetet med borrningen behövs tillstånd från Trafikverket. Ett tillstånd som i vanliga fall tar tid att få beviljat. Istället har Alingsås Energi skickat in en ansökan akut.

– Egentligen handlar det om att handläggarna vill ha underlag på bland annat vilka metoder vi kommer använda oss av så det inte blir sättningar i rälsen. Men det är inga konstigheter utan detta har vi gjort förut. Nu vill vi göra detta så fort vi kan så vi får igång kablarna.

Alingsås Energi beräknar att påbörja arbetet med den styrda borrningen under nästa vecka. Därefter väntas 4-5 dagar arbete med att dra igenom kablar.

– Hur lång tid det tar beror egentligen på hur borrningen går. Detta är ett ganska grovt dimensionerat förband där det ligger andra ledningar som vattenledningar, teleledningar och fiber. Det finns mycket att ta hänsyn till när vi gör en styrd borrning som det kallas.

ANNONS