Bild: Mikael Svensson

West trivs med sina dubbla roller

På lördag spelar Team Alingsås en ödesmatch i elitserien. Vinst mot Falkenberg innebär att laget har goda chanser att nå slutspel, men om man förlorar ser det mörkt ut. AT valde att ta pulsen på nyckelspelaren Joakim West, tillika klubbens ordförande, för att få ett samlat grepp om hur klubben mår.

ANNONS
|

– För a-laget är målet alltid att gå till slutspel. Ser man till spelarmaterialet ska vi absolut vara topp fyra varje år. I min värld är det bara Pergamon som är ett bättre bowlinglag när vi spelar på topp. Problemet är tyvärr att vi har en väldigt låg lägstanivå, säger West.

Hur gör ni för att bli stabilare?

– Alla våra spelare gillar att ge bollen mycket rotation, vilket ibland ställer till problem. Det är signifikativt på längre oljeprofiler och där måste vi lära oss att hantera underlaget bättre. Det är träning och åter träning som gäller.

Hur mycket är ett mentalt spel?

ANNONS

– Det är klart att man börjar fundera en del när spelet inte stämmer. Speciellt frustrerande blir det såklart när vi vet hur bra vi kan spela. Samtidigt tycker jag att vi är starka mentalt om man ser spelare för spelare, det handlar kanske mer om att man påverkas när en lagkompis hamnar i en svacka.

Joakim West är en av de bärande spelarna i a-laget, men har också en annan viktig uppgift i klubben. Sedan en tid tillbaka är han nämligen ordförande.

– Det funkar kanonbra, säger han om sina dubbla roller, och fortsätter:

– Om vi bortser från a-laget har vi som mål att det bättre av våra två farmarlag ska spela i allsvenskan. Om vi kan nå dit kan vi ge spelarna som knackar på a-lagsdörren betydligt bättre sparring. Sen är det också viktigt ur den aspekten att det blir enklare att rekrytera nya spelare om vi har ett lag i elitserien och ett i allsvenskan.

Tar ni klivet upp i allsvenskan redan i vår?

– Just nu ser det lovande ut och med lite flyt kan det absolut gå vägen. Det är svårare att ta klivet upp från ettan till allsvenskan än att hänga kvar i densamma.

Det andra farmarlaget, som är en mix av gammalt och ungt, håller till i division 3.

– Våra yngsta spelare är mellan 13 och 15 år och dom kompletteras av några 70-plussare. Det hade varit utvecklande för speciellt de yngre lirarna om vi gick upp i tvåan, säger West med ett skratt.

Är ni en attraktiv klubb, som du ser det?

– Det skulle jag nog säga. När det kommer till seriösa och satsande klubbar är vi i topp i Västergötland. Tittar man också på våra spelare, där sex stycken reser 40 minuter enkel väg till träningar och matcher, så förstår man att dom trivs (skratt). Vi har en väldigt bra sammanhållning och har alltid kul tillsammans.

Om du tittar på a-lagstruppen ni har i dag, behöver den förstärkas för att ni ska ta nästa kliv?

– Bredden har vi, men givetvis hade vi gärna plockat in en eller två spelare med spets. Dom kan man aldrig få för många av. Fler breddspelare skulle nog störa gruppdynamiken.

Hur ser det ut inför kommande säsong?

– Jag hoppas att alla fortsätter, men osvuret är bäst. Det kan hända mycket på vägen.

Med bara åtta omgångar kvar ligger Team Alingsås sexa med 14 poäng. Upp till fjärdeplacerade Falkenberg på den sista slutspelsplatsen skiljer fyra poäng.

– Ja, men du hör ju själv. Matchen är extremt viktig för oss. Vi har haft lätt mot Falkenberg på våra hemmabanor historiskt sett och jag hoppas att det kan fortsätta så. Tar vi två poäng är vi verkligen med i racet. En förlust skulle innebära att slutspelet är långt borta. Det enda som oroar lite är att vi fick in en ny oljemaskin förra veckan, och det kan eventuellt ställa till det för oss, hälsar Joakim West.

ANNONS