Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Dela inte ut något SM-guld

Handbollssäsongen är över och det utan varken slutspel eller något utdelat SM-guld. Låt det förbli så, tycker AT-sportens Marcus Löfström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jaha, det var det det.

Det var nog ingen av oss som innerst inne trodde på att det skulle bli en komplett handbollssäsong när det beslöts att skjuta upp slutspelet fram till april.

Visst, man tog i lite hårdare med “uppskjutandet” än många andra sporter gjorde och i teorin lät väl en månads respit som ganska vettigt.

Men jag har svårt att tro att någon, fans, tränare, spelare eller klubbchefer, faktiskt trodde det kunde bli ett slutspel den här säsongen.

Och på måndagskvällen kom också det väntade beskedet - säsongens avslutas per omgående och tabellen som var inför sista omgången är också den som ska anses som sluttabell.

ANNONS

Och nu då? Vad händer nu?

Jobbigt läge

På fredag ska det beslutas om upp- och nedflyttningar i diverse tabeller och man ska också bestämma huruvida ett SM-guld ska delas ut eller inte. Jag tänker inte sitta och gissa eller tycka kring vad förbundet och Svensk elithandboll ska göra och inte göra när det gäller vilka lag som ska spela i vilka ligor nästa säsong.

Dels för att andra är mycket bättre än mig på det och dels för att det känns som att det är svårt att hitta en lösning där inte någon eller några lag kommer i kläm.

Det skulle i så fall vara om man släppte upp samtliga lag från allsvenskan som är direktklara eller klara för kval, och spelade en historiskt stor Handbollsliga nästa säsong.

Men som sagt, det är inte min huvudvärk och jag avundas inte de bestämmande som ska handskas med den. Inte i dessa tider när det är brist på Alvedon i hyllorna…

Inga vinnare

Men det jag kan tycka om är huruvida man ska dela ut ett SM-guld och vem som i så fall ska ha bucklan.

Det är väl för de flesta alldeles självklart att det är seriesegraren, Alingsås HK, som ska ha bucklan om den nu nödvändigtvis ska delas ut. Men måste den verkligen det?

Hockeyn beslöt när man lade ner SHL-säsongen att man inte skulle dela ut någon SM-buckla den här säsongen alls. Luleå vann serien, men någon svensk mästare för säsongen 2019/20 kommer inte stå att finna i idrottens historieböcker under H som i hockey.

Jag tycker handbollen bör tänka likadant. Utnämn inte någon svensk mästare för den här säsongen. Låt det bladet i boken vara tomt och blicka vidare mot nästa säsong istället. Låt sedan Europaplatserna delas ut efter hur lagen slutar i ligan.

Känslan jag får när jag pratar med folk i Alingsås HK är att seriesegern duger gott och att man skulle ha svårt att glädjas åt ett SM-guld för en säsong som denna. Se skräckexemplet med basketen om inte annat. Har ni hört någon i Borås basket jubla över föreningens historiska första SM-tecken? Just det.

Nä, låt den här säsongen stå som den unika säsongen där ingen vann men ett lag kom före de andra. För det finns såklart inga vinnare när en säsong får stängas i förtid på grund av en världsomskakande viruspandemi.

ANNONS