Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergologi.
Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergologi. Bild: Roger Lundholm

Professorn: "Måste tala allvar om detta"

Leif Bjermer är professor i lungmedicin och allergologi vid Lunds universitet. Han varnar för att höga halter av ämnen som finns i ishallar kombinerat med mögel kan ge men för livet.

ANNONS
|

LÄS MER:Mögel i Nolhalla

LÄS MER:Utlovar en inspektion av Nolhalla

När vi beskriver symptomen som de hockeyspelare och föräldrar som vi pratat med berättat för oss, slår Leif Bjermer fast vissa viktiga saker.

– Det här med brännande i halsen kan kan bero på två olika saker. Frysmaskiner genererar stora mängder ozon och det gör även de maskiner som spolar isen. Även dom dessutom dieseldrivna genereras mycket kväveoxid.

Finns det några specifika symptom man kan koppla till exempelvis svartmögel?

– Det är lite svårt det där. Dom kan vara väldigt speciella, en del får huvudvärk och en del får diffusa luftvägsbesvär. Ute på isen utsätts man för ozon och kväveoxid som de stora faktorerna. Inne in omklädningsrum med fukt så kan det naturligtvis finnas mögel också.

ANNONS

Bjermer menar vidare att det är av yttersta vikt att man följer upp värden kring det som kan påverka människor.

– Kommunen måste använda sina resurser och göra mätningar. Har många rapporterat samma symptom måste man kolla upp det.

Kan det handla om bestående men för de drabbade?

– Det beror på vad det är för faktor som ligger bakom. Om du är sensibel mot mögel och går omkring i den här miljön kan det vara grund för astmautveckling. Får du allt detta i luftvägarna och stressar det sedan ytterligare med ozonet och kväveoxiden kan du absolut få bestående men.

Finns det riktvärden att använda sig när man mäter de här ämnena i en ishall?

– Ja, det finns lite olika studier från ishallar i Finland och Kanada där några är lite till åren och tekniken man tittat på är lite äldre. Där har man funnit att kväveoxid legat på upp emot 3 800 ppb (parts per billion). Det är markant över maxnivån som ligger på 250 ppb. Kolmonoxid har ofta legat på upp emot 117 max, där rekommenderat är 20.

– Och då pratar vi om folk som vistas i det här under vanliga förhållanden. Som idrottare ökar du din minutventilation med 20 gånger när du drar i dig det här.

Vad bör man göra med en hall där de här symptomen dyker upp?

– Jag kan inte uttala mig specifikt om hallen in Alingsås givetvis. Men kommunen bör göra en kvalitetskontroll på sådana anläggningar. Mögel kan ge en inflammation, en allergisk inflammation som kan vara lurig. Det är inte som päls- eller pollenallergi där reaktionen kommer omedelbart utan det smyger sig mer här. Går du sedan ut med inflammerade slemhinnor och blir exponerad för höga doser kväveoxid triggar den kombinationen igång en process i kroppen.

Leif Bjermer säger slutligen att idrottare överlag ofta blir förbisedda i tuffa miljöer.

– När det gäller idrott har man ofta en mer liberal hållning för utsatt risk, då det är något du gör av egen fri vilja så att säga. Hade du haft de här nivåerna på en arbetsplats hade det aldrig tillåtits. Man måste tala allvar om detta, har många rapporterat problem måste man gå in!

ANNONS