Mikael Franzén och Tomas Axnér har mer än bara handbollen att tänka på inför den sista omgången.
Mikael Franzén och Tomas Axnér har mer än bara handbollen att tänka på inför den sista omgången. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

"Det är en knepig sits att hantera"

Imorgon möts Lugi HF och Alingsås HK i Handbollsligans sista grundserieomgång, där en serieseger står på spel. Men i Coronatider kan nya besked komma snabbt. Det vet båda lagens tränare om.

ANNONS

– Statusen är rätt bra just nu, även om inte alla är friska och krya så. Men det är som vanligt, alltid är det någon som går runt med något. Jag hoppas de flesta kan vara med i alla fall, säger Mikael Franzén om AHK-truppens status inför matchen i Lund.

Men frågan är också – spelas matchen alls?

– Jag har inte hört annat än att den ska spelas. Handbollen verkar stenhård där, när de andra lägger ner så ska vi spela. Och vi har heller ingen i laget som är i någon riskgrupp.

Det är en svår sits att hantera för Franzén just nu.

ANNONS

– Det handlar alltid om spelarnas hälsa först och främst, man spelar oavsett Corona inte med feber och ont i halsen så ur den aspekten är det ingen skillnad på hur vi hanterar det här. Men det är ju ingen som testar för Corona längre så vi vet inte om någon är smittad heller. Samtidigt säger man att individer ska ta sitt ansvar, det är en jäkla lurig sits och man vet inte var gränsen går.

– Har vi några smittade i laget är alla redan smittade liksom, vi umgås tätt hela tiden.

Mikael Franzén säger vidare att det alldeles oavsett inte kommer vara en match som vanligt.

– Det handlar inte bara om handboll. Vi ska även spela inför tomma läktare och jag har spelare i mitt lag som är oroliga, det är en sits man aldrig varit i innan som är knepig att hantera.

Pratar ni något om att en seger i förlängningen kan innebära SM-guld som seriesegrare?

– Nej, det nämner vi inte alls. Vi har fokus på att vinna serien, det har vi aldrig gjort innan och det räcker gott för oss. Vi vet att vi måste slå Lugi för jag tror Malmö och Kristianstad vinner sina matchet. Oavsett så har vi gjort en jävligt bra säsong och vi kommer inte lämna ifrån oss seriesegern frivilligt.

Många saknas

För Tomas Axnér, tränare i Lugi, är sitsen såklart lika oviss.

– Jag förbereder mig på match såklart och fixar just nu en matchgenomgång som vi ska ha i eftermiddag. Men det är klart det kan hinna komma nya riktlinjer innan dess, säger Axnér som har sjukdomsbekymmer i laget:

– Vi har fyra-fem spelare som har förkylningssymptom och som inte kan vara med på grund av risken. Sedan vet man inte vad som är hönan och ägget, men vi måste gå på samma linje som alla andra. Vi kommer ha spelare att ställa på banan men några är krassliga.

Axnér ser det hela även i ett längre perspektiv.

– Man tar puckarna lite som dom kommer. Ser man till den stora bilden har jag funderat mycket kring vad vi ska göra under en månads uppehåll, om det nu spelas ett slutspel. Då måste vi ha hunnit träna handboll också. Det är klart vi kan springa runt i Stadsparken med en meters avstånd till varandra, men man blir inte bättre på handboll av det.

ANNONS