På bara ett par veckor har mellan 10 och 15 rapporter kommit in till Westra basket, något som nu får förbundet att kontakta klubbarna i Västsverige. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
På bara ett par veckor har mellan 10 och 15 rapporter kommit in till Westra basket, något som nu får förbundet att kontakta klubbarna i Västsverige. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Christine Olsson/TT

Efter larmet: Vårgårda basket kallar till föreningsmöte

Basketförbundet i Västra Sverige larmar om oroväckande beteende hos flera klubbar i regionen.
Spelare, föräldrar, domare och ledare har anmälts för osportsligt beteende – men än så länge är det oklart om Vårgårda basket berörs.

ANNONS
|

Det var tidigare i veckan som basketförbundet Westra basket skickade ut mejl till basketklubbarna i Västra Sverige, vilket P4 Väst var först att berätta om. Förbundet berättade då om ett stigande antal rapporter om osportsligt beteende, från flera klubbar.

– Det är väldigt tråkig läsning, säger Kristian Roos, vice ordförande i Vårgårda basket.

Bland annat beskrev mejlet hur spelare skrattar när motspelare skadar sig – men inte bara spelare har uppfört sig illa.

Berörda ska kontaktas

Det berättas också om föräldrar som skriker och skäller, ledare som förolämpar spelare i motståndarlaget och om domare som hån-ler när de dömer foul.

ANNONS

Det är oklart om någon av rapporterna berör Vårgårda basket.

– Westra sa att berörda klubbar skulle kontaktas och än så länge har jag inte fått någon signal från dem. Så det ser jag ändå som positivt. Men skulle det vara någonting får vi ta tag i det, säger Kristian Roos.

Vårgårda basket har två pojklag och ett herrlag. Kristian Roos är involverad som både herrlagstränare och ungdomsledare.

Han berättar att han delvis känner igen bilden som Westra skildrar.

– I dag kan det vara en väldig vinnarkultur bland ungdomar, både bland spelare och ledare. Jag känner inte att vi har varit med om någon jättesituation, men visst har man hamnat i situationer där det har varit hetsigt.

Vad kan det vara till exempel, enligt din erfarenhet?

– Jag har dömt många matcher och är inte spelare nöjda med resultatet är det ofta domaren som får klagomål. Man har blivit påhoppad av föräldrar och spelare.

Lyfts i styrelsegruppen

På det stora hela menar emellertid Kristian Roos att det har varit en god ton under matcherna som Vårgårda spelat.

Han berättar att föreningen redan har lyft frågan med sina lag.

– Vi pratade om det direkt under träningarna och även i styrelsen.

Hur gör man för att motverka sådant här beteende?

– Vi har en tydlig linje i vår förening att vi beter oss schysst och gör man inte det då kanske man inte ska vara med och spela. Här försöker vi ha en dialog med engagerade föräldrar, svarar Kristian Roos.

Han berättar vidare att klubben snart kommer att bjuda in till ett möte för alla spelare och föräldrar, där Westras larm kommer att lyftas.

Han tror dock inte att beteendet är något typiskt för basket.

– Jag tror inte det är unikt för basket. Sedan tycker jag att det är bra att Westra vågar lyfta fram det för det tänker jag kanske att inte alla förbund vågar.

AT söker Westra basket.

LÄS MER:Sollebrunns padelcenter lägger ner – efter bara ett år: ”Det var en chansning”

LÄS MER:Lindahl blir Alingsås GK:s första kvinnliga ordförande

LÄS MER:Miljonregn över föreningarna – GBK trea på listan

ANNONS