I slutet av året kommer nya priser införas för resande med Västtrafik.
I slutet av året kommer nya priser införas för resande med Västtrafik. Bild: Johan Hallberg

Västtrafik inför nya priser och nya zoner

Färre zoner, färre typer av biljetter och mer enhetliga priser – det är planen när Västtrafik genomför sin största förändring på flera år.

ANNONS

I höst ska Västtrafiks 70 zoner slås ihop så att bara tre zoner återstår. Tanken med den omdaningen är att skapa en zonindelning som är lättare att förstå, och där det är lättare att välja rätt biljett. Beslutet om att slå ihop zonerna togs redan 2018 av regionfullmäktige. Nu har kollektivtrafiknämnden också beslutat om mer enhetliga priser, och att en resa kommer att kosta lika mycket oavsett i vilken zon den genomförs.

– Dagens beslut innebär att vi sänker trösklarna för kollektivtrafiken för att fler ska kunna åka kollektivt och andelen hållbart resande ska öka. Vi får ett nytt och enklare biljettsortiment, något som varit efterfrågat av invånarna, säger Ulrika Frick (MP), ordförande i Kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det nya grundutbudet av biljetter utgår från de tre nya zonerna A, B och C. I zon A ingår Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö. I zon B ingår Alingsås, Lerum, Ale, Kungälv, Lilla Edet, Stenungsund, Härryda, Tjörn och Kungsbacka. Regionens övriga kommuner ingår i zon C. Tanken med förändringen är att de som reser långt, och de som reser ofta med periodbiljett, ska gynnas ekonomiskt.

Bland de prisexempel som Västtrafik nu presenterar kommer ett årskort som gäller i en zon att kosta 7 950 kronor, och för två zoner 11 950 kronor. En enkelbiljett i en zon kostar 34 kronor och för två zoner är priset 68 kronor. I båda fallen gäller priserna för en vuxen person.

– Biljettsortimentet blir mer enhetligt, att behandla alla lika har varit en viktig aspekt i arbetet. Dessutom kommer du kunna resa mycket längre sträckor än idag på samma biljett, vilket kommer gynna arbets- och studiependlingen, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik i pressmeddelandet.

Med den nya zonindelningen blir det möjligt att resa längre sträckor på samma biljett. Färre resenärer kommer passera zongränser och behöver därmed inte checka in och ut. Västtrafik förbereder nu för att införa de nya zonerna och planen är att nyordningen ska vara genomförd i början av november.

ANNONS