Antalet nya fall fortsätter att öka. Under vecka 12 noterades den högsta siffran i år.
Antalet nya fall fortsätter att öka. Under vecka 12 noterades den högsta siffran i år. Bild: Robin Aron

Smittspridningen fortsätter att öka – högsta siffran i år

Under vecka 12 konstaterades över 7500 nya fall av covid-19 i regionen, vilket är den högsta siffran i år. Jan Kilhamn, stf beslutsfattare i Regional särskild sjukvårdsledning, är besvärad av siffrorna.

ANNONS
|

LÄS MER:Antalet coronapatienter ökar i regionen – igen

För tredje veckan i rad ökar antalet nya bekräftade fall i regionen. Vecka 12 konstaterades 7 515 nya fall, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med veckan innan.

Bild: VGR

På sjukhusen vårdas allt fler patienter för covid-19. På tisdagsförmiddagen vårdades totalt 364 patienter, varav 52 på intensivvårdsavdelning. Över helgen hade antalet inneliggande patienter ökat med 79 personer.

– Läget är oerhört allvarligt. Det som alla måste förstå om detta virus är att människor blir allvarligt sjuka, människor avlider. Den som själv får lindriga symtom kan sprida sjukdomen vidare till någon som drabbas värre. Var och en av oss behöver göra allt vi kan för att undvika att bli smittade och sprida viruset, säger Jan Kilhamn, stf beslutsfattare i Regional särskild sjukvårdsledning, i ett pressmeddelande.

ANNONS

De regionala rekommendationerna för att minska smittspridningen i regionen förlängdes i mitten av förra veckan till den 18 april. Smittskydd Västra Götaland avråder starkt från att besöka sammankomster nu i påsk.

– Det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu – undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Där människor träffas, där sker smittspridning. Precis så enkelt är det, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande.

Rekommendationer i Västra Götaland

1. Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.

2. Undvik platser där det finns risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken, och handla helst utan sällskap.

3. Avstå från icke nödvändiga resor. Du bör använda engångsmunskydd (gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser kollektivt.

4. Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera att detta inte ersätter regeln om att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

5. Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

6. Gymnasieskolor rekommenderas att undervisa varje elev på plats i skolan minst 20 procent av den schemalagda tiden. Högst en tredjedel av skolans elever bör vara på plats samtidigt.

För högstadium rekommenderas att undervisning bedrivs utan risk för trängsel.

För låg- och mellanstadium är det viktigt att i möjligaste mån bedriva undervisning klassvis, utan att blanda olika grupper av elever.

Källa: Västra Götalandsregionen.

ANNONS