Ulf Kristersson och Henrik Ripa
Ulf Kristersson och Henrik Ripa Bild: Moderaterna/Arkivbild

Moderaterna startar insamling – vill hedra Henrik Ripas minne

Henrik Ripa var starkt engagerad i cancerfrågor – långt innan han själv fick sjukdomen som tog hans liv. Nu startar Moderaternas partiledning en insamling till Cancerfonden i Henrik Ripas minne. Samtidigt uttalar sig partiledaren Ulf Kristersson om arvet efter Lerums förre kommunalråd. – Jag lärde känna Henrik som en djupt respekterad och väldigt engagerad kommunalrådskollega för länge sedan, säger Ulf Kristersson i ett filmklipp.

ANNONS
LocationLerum|

Det var den 12 juli i år som Henrik Ripa, tidigare moderat kommunalråd i Lerum, avled efter en tids sjukdom i cancer. Efter dödsbeskedet hyllades Henrik Ripa av sina tidigare Lerumskollegor. De beskrev honom som en färgstark politiker som satt ett tydligt avtryck på kommunen.

– Han var så ung och hade så mycket mer att ge, sade Eva Andersson (C), kommunalråd, vid tillfället.

– Han hade talets gåva och berörde alltid. Han kommer att vara saknad.

Nu har Moderaterna startat en insamling till Cancerfonden i Henrik Ripas minne. I ett filmklipp på sociala medier uttalar sig flera tidigare kollegor om vad Henrik Ripa betytt för dem och för partiet. Inte minst uttalar sig partiledaren Ulf Kristersson:

ANNONS

– Han var engagerad i sociala frågor och kämpade hårt för den svenska cancervården, långt innan han själv drabbades av den här förfärliga sjukdomen.

Ulf Kristersson berättar att han och Henrik Ripa hade känt varandra sedan länge, alltsedan de båda två satt som kommunalråd i sina respektive kommuner.

– Jag är övertygad om att han inte hade förväntat sig något annat än att vi som jobbar vidare ska lösa de problem som fortfarande finns kvar, säger Ulf Kristersson i filmklippet och fortsätter:

– Det arbetet tar vi nu vidare, i hans anda.

Insamlingen kommer att avslutas och överlämnas till Cancerfondens generalsekreterare på Moderaternas partistämma nästa år.

– Henrik Ripa visste hur viktig forskningen var för att hitta nya behandlingsmetoder för att besegra och för att utrota cancern. Det var en hjärtefråga för honom och han var starkt drivande i forskningsfrågor, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M) och initiativtagare till insamlingen, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Detta kändes som ett konstruktivt sätt att hantera sorgen efter Henrik och jag vet att han förväntade sig att vi på detta sätt skulle arbeta vidare i hans anda.

De sista två åren av sitt liv arbetade Henrik Ripa som styrelseordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, berättar om sina möten med Henrik Ripa:

– Som styrelseordförande var Henrik en starkt drivande kraft just när det kommer till cancerforskning och behandling. Forskningen har gjort stora framsteg under senare år, inte minst när det gäller immun- och genterapi. Detta var nya befattningsformer som Henrik kämpade för in i det sista.

Henrik Ripa var kommunstyrelsens ordförande i Lerum i 12 år, mellan 1998 och 2010. Därefter satt han i riksdagen i fyra år. Där blev han en del av socialutskottet, och verkade för förbud mot import och försäljning av cigaretter. År 2018 blev Henrik Ripa styrelseordförande vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS