Ny rekommendation: Alla i Västra Götaland ska bära munskydd i vårdlokaler där fler än en person vistas.
Ny rekommendation: Alla i Västra Götaland ska bära munskydd i vårdlokaler där fler än en person vistas. Bild: Stefan Bennhage

Från och med nu ska alla ha munskydd i vårdlokaler

Från och med torsdagen ska alla i Västra Götaland bära munskydd i vårdlokaler där fler än en person vistas samtidigt.

ANNONS
|

Denna rekommendation, som är av tillfällig karaktär, införs successivt inom hela Västra Götalandsregionen från den 7 januari. Den gäller både personal, besökare och patienter. Barn och ungdomar under 16 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd undantas.

– Syftet med åtgärden är att ytterligare försöka minska smittspridningen inom vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen, och tillägger att åtgärden följer Folkhälsomyndighetens nyss uppdaterade råd.

Munskydd kommer att delas ut till alla som behöver besöka, vårdas eller arbeta i lokaler för vård och omsorg. Det kommer bara lämnas ut ett åt gången för att minska risken att de förorenas.

ANNONS

Regionen påpekar att munskydd använda på rätt sätt kan minska smittspridningen, särskilt i situationer där människor inte kan hålla avstånd till varandra.

Man säger vidare att rekommendationen om generell användning av munskydd inte betyder att Västra Götalandsregionen lättar på andra rekommendationer rörande Covid-19.

Vårdgivarna i regionen har möjlighet att anpassa rekommendationen med lokala rutiner för sina respektive verksamheter.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Ha munskydd under rusningstid

LÄS MER:Hemtjänstpersonal orolig för att föra smittan vidare

LÄS MER:Otydlighet i den svenska covid-19 strategin

ANNONS