Bild: Victoria Petersson

Första svenska fallet av brittisk coronavirusvariant konstaterat

Det nya mer smittsamma varianten av viruset som ger covid-19 har nu påträffats i Sverige. Det handlar om ett fall i Sörmland med en person som rest dit från Storbritannien.
– Det var inte oväntat, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Den senaste tiden har det kommit rapporter från Storbritannien om en ny variant av viruset som ger sjukdomen covid-19. Den kallas VOC202012/01 och trots vara mer smittsam, jämfört med andra varianter. Analyser av dess egenskaper pågår fortfarande.

Nu har Sverige fått sitt första konstaterade fall av den nya varianten. Det handlar om en person rest från Storbritannien till Sörmland.

– Det var inte oväntat. Vi vet att den här varianten har funnits i Storbritannien sedan september och den har också rapporterats från andra länder i Europa i form av enstaka fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Inreseförbud råder

Enligt Folkhälsomyndigheten är det för tidigt att dra några slutsatser om betydelsen av fyndet för Sveriges del.

– Det är ett första enstaka fall, det säger ingenting i det här läget om varianten skulle ha fått spridning. Vi fortsätter med de utökade analyserna för att se om vi kan hitta fler fall. Men jag vill betona att det är viktigt att alla följer de råd och rekommendationer vi har för att minska spridningen av covid-19 i samhället, säger Karin Tegmark Wisell.

Regeringen har beslutat om inreseförbud från Storbritannien med anledning av den nya virusvarianten. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien räknat från den 12 december att stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt det är möjligt och testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör, enligt myndigheten, stanna hemma i väntan på provsvar.

ANNONS