Filmen om Knappen blev en succé på Youtube

Göran Hægermark är ett internetfenomen med sin kärleksfulla skildring av lastbilschauffören Knappen. Hittills har filmen närmare 230 000 visningar – och antalet stiger stadigt.

ANNONS

Det är en 45 minuter lång film på Youtube som i makligt tempo visar delar av Bengt ”Knappen” Johansson arbetsdag.

Det är väldigt långa tagningar. Varför?

– Jag ville ha det så, tycker att det passar, svarar Göran Haegermark.

Han förklarar att det tog totalt cirka en halv arbetsdag att filma och två arbetsdagar att klippa. Det var inte särskilt mycket material som klipptes bort.

Under årens gång har Göran spelat in en rad olika filmer, om bland annat musikevenemang, teaterföreställningar, flygvapnets flygdagar och olika fordon.Han fick idén att filma Knappen av sin son, Richard, som bor i Stannum och brukar beställa grus av lastbilschauffören.

ANNONS

– Jag kände med en gång att det skulle bli bra. Vilken fantastisk karaktär han är, säger han med ett leende mot Knappen.

Knappen, som kallas Knappen eftersom han kommer från och nu bor i Knappekulla, är en välkänd profil i Lerum och framför allt Gråbo. Han kör troget sin lastbil från 1986, som han tycker ser ut som nallebjörn.

– De nyare lastbilarna är så mycket större och så har de inte lamporna på det här sättet, säger han och pekar på framlamporna som sticker ut från huven.

Han skulle egentligen ha bytt lastbil 1996, men det blev inte så.

– Nej, jag frågade en kompis som är väldigt duktig på lastbilar vad han tyckte om Scanias nya modell (1997). Han skakade bara på huvudet och vände på klacken och gick iväg så jag bestämde mig för att ha kvar den här, den är bra, säger han och klappar i lastbilens sida.

71-åringen arbetar fortfarande. Han kör i snitt fyra lass med grus per arbetsdag till Gråboområdet och gör också vissa turer till Alingsås och Sollebrunn. Favoritgrustaget ligger i Alingsås och det är också fint skildrat i filmen. Knappen tycker att det är kul att filmen har fått sådan framgång.

– Visst det är skoj och Maivys (hustruns) kompisar har tittat på den och tycker att det är roligt att hon är med. Hon var väldigt bra och naturlig i filmen, konstaterar han.

Favoritgrustaget ligger i Alingsås och det är också fint skildrat i filmen.

Filmaren Göran håller med och berättar att hans hustru, Margareta, hjälper till med filmning när det behövs två kameror. Men annars känns det som att det mest är män som har skrivit kommentarer till filmen.

Är det mest män som tittar på den?

– Nja, vet inte säkert men så är det kanske fast det är åtminstone en kvinna som har skrivit en kommentar, svarar Göran.Han är också överväldigad och glad över responsen.

– Det känns helt fantastiskt.

– Det händer rätt ofta att folk som har sett den kommer fram, säger han med ett leende och påpekar också att även om de allra flesta av tittarna finns i Sverige har även folk från länder långt härifrån sett filmen.

– Som i Tyskland, England och Nederländerna. De förstår inte vad som sägs men finner något i den ändå.

Han förklarar att även om det är väldigt många visningar är det inte alla som ser färdigt, många ser bara en del av den.

Det är inte första gången Knappen är i rampljuset. Han van vid publicitet och visar stolt upp två tummade lastbilstidningar där han är med, en norsk och en svensk.Han visar också upp sin väska.

Den är ju känd från filmen, var fick du tag på den?

– Visst är det en fin väska, jag använder den mycket. Men det är inte jag som har köpt den. Jag fick den av Stansvik, när arbetet med hans hus var klart. Jag brukar köra grus till dem.

ANNONS