Nina Berg är orolig för sin butiks framtid. "Om de skrämmer folk i två-tre månader till får vi ju lägga ner här, och ha en utförsäljning", säger hon.
Nina Berg är orolig för sin butiks framtid. "Om de skrämmer folk i två-tre månader till får vi ju lägga ner här, och ha en utförsäljning", säger hon. Bild: Jenny Schagerlind

Vårgårdabutiker går på knäna - kommunen rycker in

Flera Vårgårdabutiker går just nu på knäna på grund av coronaviruset. En del har till och med valt att stänga tillfälligt. Under fredagen valde kommunen att agera och sträcka ut en hjälpande hand till de lokala företagarna.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande berättar Vårgårda kommun att man erbjuder anstånd med fakturor, möjlighet att pausa tillsynsprocessen och även möjlighet att skjuta fram hyresbetalningar för de företagare som hyr en kommunal lokal.

– Det är nog restauranger och småbutiker som har det tuffast just nu. Det här kanske kan bidra till att man kan överleva just nu, tror kommunalråd Bengt Hilmersson (C).

Uppgiven stämning

Åtgärderna sker inte per automatik utan det är upp till varje företagare att begära hjälp från kommunen. Hur länge man kan få anstånd är i nuläget oklart. Hilmersson säger att det beror på händelseutvecklingen i samhället - och att han är öppen för förslag på andra åtgärder också.

ANNONS

Nina Berg, ägare till kläd- och presentbutiken Anno 1896, står bakom ett berg av kartonger när AT tittar in. Nya varor har kommit in och ska packas upp, men stämningen bland Nina och hennes kollegor är lite uppgiven.

Det är klart att ska man ändå sitta hemma blir man inte sugen på köpa nya kläder och skor.

De har bara haft tre kunder på hela veckan och öppettiderna har kortats till tre timmar om dagen.

– Folk är ju så uppskrämda att de inte vågar gå ut och handla! Många av mina kunder är över 70. Och vi som jobbar här är ju själva över 70, så vi får egentligen inte vara här..., säger Nina med ironi i rösten.

"Skrämt upp folk lite väl mycket"

Nina Berg menar att just modebranschen också dras med i fallet när alla större evenemang i samhället ställs in.

– Det är klart att ska man ändå sitta hemma blir man inte sugen på att köpa nya kläder och skor.

Är du kritisk till regeringens nya lagar och rekommendationer?

– Nej, men jag tycker kanske att man har skrämt upp folk lite väl mycket. Är man frisk behöver man ju inte sitta hemma.

Vad tror du om framtiden för din butik?

– Det är klart att blir det dålig handel här, om de skrämmer folk i två-tre månader till får vi ju lägga ner här, och ha en utförsäljning.

Rädd för att stå i butiken

Zahra-Nooshin Rasta har valt att tillfälligt stänga sin klädbutik Vårgårda Modecenter helt och hållet. Beslutet tog hon i måndags efter flera dagar med få kunder i butiken.

Vårgårda Modecenter har stängt tillfälligt på grund av coronautbrottet. Ägaren Zahra-Nooshin Rasta har för avsikt att öppna igen, men har ingen aning om när.
Vårgårda Modecenter har stängt tillfälligt på grund av coronautbrottet. Ägaren Zahra-Nooshin Rasta har för avsikt att öppna igen, men har ingen aning om när. Bild: Jenny Schagerlind

– Det är en väldigt orolig tid. Jag är själv lite rädd för att stå i butiken, träffa kunder och kanske bli smittad, säger Zahra-Nooshin.

Om det blir långvarigt har jag tänkt att börja ta på min pension.

Även om hon har fyllt 69 år har hon i nuläget inga planer på att stänga butiken för gott. Men hur lång den ofrivilliga semestern kommer att bli har Zahra-Nooshin ingen aning om.

– Det är klart att man blir orolig och undrar hur länge det här kommer att vara. Om det blir långvarigt har jag tänkt att börja ta på min pension, säger hon.

Butik Magnifik är en annan klädbutik i Vårgårda som åtminstone tillfälligt kastat in handduken. På dörren sitter en skylt som meddelar att butiken är stängd på grund av coronaviruset och hänvisar kunderna till Alingsåsbutiken.

ANNONS