AT har träffat Jan Thorsson som ger sin bild av varför han fick lämna posten som vd för Vårgårda Bostäder.
AT har träffat Jan Thorsson som ger sin bild av varför han fick lämna posten som vd för Vårgårda Bostäder. Bild: Philip Mauritzson

Vårgårda Bostäders sparkade vd talar ut

Han avgick enligt kommunens hemsida, men själv säger Jan Thorsson att Vårgårda Bostäders styrelsebeslut kom "helt oannonserat". – Världsklass räckte tydligen inte för Vårgårda, säger han.

ANNONS
|

LÄS MER:"Borde kanske skickat ut ett pressmeddelande snabbare"

LÄS MER:VD:n för kommunala bostadsbolaget sparkas

Världsklass är väl en bit ifrån hur Vårgårda Bostäders styrelse medialt hanterat förre vd:n Jan Thorssons sparkande. Istället för att kommunicera med ett pressmeddelande under måndagen när beslutet fattades dröjde det till onsdagen innan ett officiellt meddelande fanns på kommunens hemsida. Där heter det att Jan Thorsson "avgår" när han i själva verket fick sparken, samt att han varit med och beslutat att parterna ska gå skilda vägar.

– Jag fick gå hem. Det var väldigt oannonserat, det var inget jag visste när jag vaknade på morgonen, säger han till AT.

Hur ser du på det nu?

– Det är lustigt för jag stod nyligen i Stockholm och berättade om vårt arbete som vi fått nationell uppmärksamhet för, med en nominering till ett miljömålspris (Naturvårdsverket). Det är väl inte så dåligt jobbat, tänker jag? Så därför är det tråkigt.

ANNONS

Jag är inte bitter. Jag är glad, nöjd och stolt över arbetet jag gjort.

Han tycker själv att Vårgårda Bostäders miljö- och energiarbete håller "världsklass" då bolaget fått internationell uppmärksamhet för Klockarebolet.

Känns det bittert?

– Nej jag är inte bitter. Jag är glad, nöjd och stolt över arbetet jag gjort. Sen finns det en tröst i att jag inte gjort något fel eller gjort ett dåligt arbete. Det finns ingen konflikt bakom, men visst kom det som en överraskning.

Styrelsen vill ha ett annat ledarskap, om du rannsakar dig själv borde du gjort något annorlunda?

– Det politiken har önskat är att jag skulle ha byggt fort, billigt och mycket. Det har varit ett mantra sedan jag kom. Vi har byggt och renoverat i en takt som bolaget aldrig gjort tidigare och vi har inte kunnat springa fortare än så här. Sen letar alla kommunala bolag efter den ultimata lösningen att kunna bygga billiga lägenheter och ha en hållbar ekonomi. Den som löser det här har gjort ett fantastiskt arbete, och det är därför vi är nominerade till det här priset.

Jan Thorsson menar att han och styrelsen egentligen haft samsyn.

– Jag har en uppgift att verka för bolagets bästa. Alla önskemål kanske inte går att verkställa i den takt man från politiken önskar. Jag tycker att det är sunt, och det ska vara så, men det här bygger på att politiken håller sig till sin roll och respekterar vd:ns roll. Det är inte styrelsen som skapat den här situationen, utan en annan del av politiken.

Har du hållit dig till budget?

– Ja, vi har levererat plusresultat enligt ägardirektivet. Men det kostar också mycket att bygga och vi har gjort ekonomiska simuleringar med ett underskott. Därför har vi förstärkt bolaget genom att sälja några fastigheter.

– Man är jättenöjda med mig, men man vill ha en annan vd. De får stå för sitt beslut och jag lägger mig inte i konsekvenserna.

LÄS MER:Genombrott i vätgasfrågan på Klockarebolet

ANNONS