Tobias Edenvik dyker upp i SVT:s På Spåret

Under fredagens premiär av SVT:s långkörare På Spåret blev det plötslig en lokal touch. Den uppmärksamme kunde nämligen under ett par korta sekunder se den tidigare Vårgåda IK-tränaren Tobias Edenvik skymta förbi i bild.

ANNONS
|

– Jag satt och kollade på ett annat program och så ringde min syster. Jag orkade först inte svara men sen ringde hon igen och då tänkte jag att det kanske hade hänt något så jag svarade och då skrek hon bara i telefonen: Du är med i På spåret!

– Mycket märkligt, konstaterar Tobias Edenvik.

I fredags var det säsongspremiär för På Spåret i SVT. I burarna tävlade Peter Magnusson och Inga-Britt Ahlenius mot Cecilia Hagen och Jonatan Unge.

Jag fullständigt bombades med sms och hälsningar från Facebook och Twitter.

Nytt för årets säsong är att de nygamla momentet "Vem där?" är tillbaka. Tävlingsmomentet går ut på att det visas bilder, videos och musik som till slut ska leda fram till en välkänd person. Helt plötsligt under den minuten långa serien över bilder och filmer dyker den förre fotbollstränaren i Vårgårda IK Tobias Edenvik upp, iklädd Sverigetröja och vikingahjälm.

ANNONS
Tobias Edenvik (till vänster) under fotbolls-VM i Tyskland 2006.
Tobias Edenvik (till vänster) under fotbolls-VM i Tyskland 2006. Bild: Skärmdump

– Bilderna är från när jag var på fotbolls-VM i Tyskland. Jag och min fru tillsammans med en kompis och hans fru blev intervjuade av SVT och inslaget sändes sedan i Aktuellt eller Rapport. Sedan dess har jag inte sett bilderna så det va minst sagt lite chockartat när de nu dök upp inför miljonpublik.

Reaktionerna från vänkretsen lät inte vänta på sig.

– Jag märkte ju direkt att något hade hänt. Jag fullständigt bombades med sms och hälsningar från Facebook och Twitter.

Kopplingar till Valkyrian

Den kända personen som eftersöktes i videon var operasångerskan Birgit Nilsson. Men kopplingen till Edenvik då?

– Om jag fattat rätt så var hennes mest kända roll när hon spelade viking eller hade på sig en hjälm av samma typ som vi hade, säger Tobias.

Det stämmer. Den långsökta kopplingen var till hennes insats i Richard Wagners opera Valkyrian.

– Jag tror inte bilderna på oss hjälpte någon. Snarare försvårade det nog, säger Edenvik och skrattar.

Hur länge tror du det dröjer innan du är med på tv igen?

– I alla fall i ett sånt sammanhang och i de hjälmarna så hoppas jag att det dröjer väldigt länge, avslutar Edenvik skrattandes.

Tobias Edenvik lämnade sitt uppdrag som tränare för Vårgårda IK tidigare i höstas. Nu tar han ett sabbatsår från tränarrollen och fokuserar fullt ut på jobbet som NIU ansvarig för fotbollsspelarna på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås.

ANNONS