Victor Hermansson tycker att det kändes bra att ta sprutan och inte gjorde det värst ont heller.
Victor Hermansson tycker att det kändes bra att ta sprutan och inte gjorde det värst ont heller. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

Sundlergymnasiet vaccinerar sina elever: ”Nu slipper jag hemstudier i höst”

Den här veckan kommer covidvaccinet till Sundlergymnasiet.
– Vi är väldigt glada för att vi kan erbjuda eleverna den här möjligheten, säger skolsköterskan Susanne Adolfsson I Herrljunga efterfrågas samma möjlighet men i nuläget är ingen vaccinering på gymnasiet inplanerad där.

ANNONS

Det är personal från vårdcentralen Nötkärnan Sävelången som kommer att finnas på Sundlergymnasiet två dagar den här veckan för att ge de elever som vill covidvaccin.

Vaccineringen sker klassvis och under skoltid. AT tittade in på skolan under tisdagen då ett 60-tal elever fick sin första spruta.

Det var självklart att ta sprutan, skönt att slippa boka tid på vårdcentralen också.

Victor Hermansson tycker att det kändes bra att ta sprutan och inte gjorde det värst ont heller.

– Jag tänkte att det var ett bra erbjudande så jag passade på att vaccinera mig här på skolan. Då slipper jag hemstudierna i höst, resonerar Victor.

Soulaf El Daher var orolig innan vaccinationen. Nu känner hon en lättnad att det är över.

ANNONS

– Det var självklart att ta sprutan, skönt att slippa boka tid på vårdcentralen också, säger hon.

Soulaf El Daher var orolig innan vaccinationen, men lättad efteråt.
Soulaf El Daher var orolig innan vaccinationen, men lättad efteråt. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

– Vi är väldigt glada för att vi kan erbjuda eleverna den här möjligheten, säger Susanne Adolfsson, skolsköterska på Sundler.

Anledningen är förstås att så många som möjligt av eleverna ska hålla sig friska under läsåret och kunna vara i skolan nu när det är närundervisning som gäller.

– Det är ett sätt att jobba lite långsiktigt. Det stör också undervisningen mindre om vi kan schemalägga vaccineringen i skolan istället för att eleverna ska åka i väg någon annanstans, menar Sundlers rektor Maria Eriksson Svanberg.

De flesta som jag har pratat med vill vaccinera sig. Både för att man tänker på anhöriga och för att man inte själv vill bli sjuk.

Hon säger att skolan rekommenderar eleverna vaccinering även om det naturligtvis är frivilligt. Hennes uppfattning är att merparten vill vaccinera sig.

Susanne Adolfsson upplever också att attityden till vaccinering är positiv bland Sundlereleverna:

– De flesta som jag har pratat med vill vaccinera sig. Både för att man tänker på anhöriga och för att man inte själv vill bli sjuk. Många kanske inte är så rädda för att bli sjuka, men de vill inte sprida smittan.

Det verkar som att merparten av eleverna på Sundlergymnasiet vill vaccinera sig mot covid-19. ”Många kanske inte är så rädda för att bli sjuka, men de vill inte sprida smittan”, säger skolsköterska Susanne Adolfsson.
Det verkar som att merparten av eleverna på Sundlergymnasiet vill vaccinera sig mot covid-19. ”Många kanske inte är så rädda för att bli sjuka, men de vill inte sprida smittan”, säger skolsköterska Susanne Adolfsson. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

Samtidigt finns det de elever som är tveksamma till vaccinet, och då verkar det främst handla om rädsla för biverkningar.

– En del tänker på vaccinet mot svininfluensan som ju hade en del tråkiga biverkningar. Men det här är en helt annan typ av vaccin som är uppbyggd på ett annat sätt, försäkrar Susanne Adolfsson.

När någon känner sig orolig inför sprutan brukar vi prata lugnande och få dem att slappna av.

Sedan finns det också de som är spruträdda.

– När någon känner sig orolig inför sprutan brukar vi prata lugnande och få dem att slappna av. Vi väntar med dem en stund och vissa har även med sig en kompis som stöd, berättar Gunilla Modig på Nötkärnan Sävelången.

– Det känns roligt att vaccinera ungdomarna. Det är så många olika personligheter, säger hennes kollega Ann-Sofi Cullberg.

Personalen från Nötkärnan Sävelången fick frågan om de ville komma och vaccinera i fredags förra veckan och kunde snabbt vara på plats. Från vänster: Ann-Sofi Cullberg, Karin Grund, Birgitta Larsson och Gunilla Modig.
Personalen från Nötkärnan Sävelången fick frågan om de ville komma och vaccinera i fredags förra veckan och kunde snabbt vara på plats. Från vänster: Ann-Sofi Cullberg, Karin Grund, Birgitta Larsson och Gunilla Modig. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

På Herrljungas gymnasieskola Kunskapskällan planerar man i nuläget ingen vaccinering – trots att det efterfrågas.

– Jag har uttryckt önskemål om det men ännu inte fått något besked, säger Thereze Gunnarsson, Kunskapskällans rektor.

– Jag har fått påtryckningar från vårdnadshavare som önskar det och tycker att det vore jättebra, tillägger hon. Det finns elever som frågat också, om vi kommer att vaccinera i skolan.

Herrljungas bildningschef Annica Steneld säger till AT att vaccinering på gymnasiet inte är aktuellt för tillfället.

– Vi har varit i kontakt med Närhälsan här och gjort bedömningen att det finns tillräckligt med tider hos dem och hos (den privata vaccinatören) Legehuset.

LÄS MER:Nu öppnar vaccineringen i Alingsåsparken igen

LÄS MER:Vaccinationskritik mot regionen

ANNONS