Bibliotekarierna Karin Brunnegård och Josefin Ekman ser fram emot en höst med många nya boktitlar och även en del publika evenemang.
Bibliotekarierna Karin Brunnegård och Josefin Ekman ser fram emot en höst med många nya boktitlar och även en del publika evenemang. Bild: Jenny Schagerlind

Spännande höst på Vårgårda Bibliotek

Efter en sommar med läsfrämjande projekt för både barn och vuxna väntar en spännande höst på Vårgårda Bibliotek. Flera efterlängtade boktitlar släpps. Dessutom drar man så smått igång med publika evenemang igen.

ANNONS
|

Hemestertider har säkert gjort att en och annan hängt på biblioteket lite mer än vanligt i sommar. Dessutom är sommaren även normalt en tid då många har mer tid att läsa och lånar extra många böcker.

– Det är många äldre människor som har varit här under de veckor jag har jobbat i sommar. Så de har inte stannat hemma – på gott och ont, konstaterar ungdomsbibliotekarie Karin Brunnegård.

Det var en väldig rusch. Åsa fick köpa in extra böcker.

Men det är inte bara äldre som har hittat till biblioteket. Bland Vårgårdabarn har intresset för det nationella projektet Sommarboken varit rekordstort. Bokpåsarna tog slut på biblioteket redan första dagen och totalt har det delats ut runt 350 gratisböcker till unga låntagare.

ANNONS

– Det var en väldig rusch. Åsa, vår barnboksbibliotekarie, fick köpa in extra böcker för vi hade inte så många, minns Josefin Ekman, IT-bibliotekarie och ansvarig för inköp av vuxenböcker.

Martin Widmarks serie om LasseMajas detektivbyrå tillhör de allra populäraste barnböckerna på Vårgårda Bibliotek. Titlar i serien hade strykande åtgång när det i somras delades ut gratisböcker på biblioteket.
Martin Widmarks serie om LasseMajas detektivbyrå tillhör de allra populäraste barnböckerna på Vårgårda Bibliotek. Titlar i serien hade strykande åtgång när det i somras delades ut gratisböcker på biblioteket. Bild: Jenny Schagerlind

För andra gången satsade Vårgårda Bibliotek också på ett eget läsfrämjande projekt för vuxna. Och där krävdes det en motprestation för att få en bok, nämligen en kort recension på någon lånad bok. De 14 recensioner som har kommit in under sommaren kommer snart andra biblioteksbesökare att kunna ta del av.

Det är många efterlängtade titlar som kommer in i höst.

– Det blir verkligen läsfrämjande, att lyfta fram böcker som någon annan har tipsat om, menar Karin Brunnegård.

Hon konstaterar att sådana böcker gärna lånas, och detsamma gäller de nyinkomna böcker som bibliotekarierna själva alltid tipsar om på en hylla nära entrén.

Hösten innebär ofta många nya boksläpp och 2020 är inget undantag.

– Det är många efterlängtade titlar som kommer in i höst, berättar Josefin Ekman. Sista delen i Jan Guillous serie Det stora århundradet är till exempel precis släppt i bokhandeln och kommer väl till oss om några dagar. Och Solsystern av Lucinda Riley har folk frågat om sedan februari. Den kommer in i oktober. Det är en väldigt populär serie.

Vi har en lista med namn som vi diskuterar...

Efter en vår då alla publika evenemang på biblioteket ställdes in på grund av corona smyger man nu igång igen. Men det blir med färre evenemang är normalt och i mindre skala. Publikgränsen är satt till 35 personer.

– Flera av de som var bokade i vår kommer nu i höst i stället. Fast de stora publikdragarna, de som kostar mycket pengar att ta hit, väljer vi att vänta med, förklarar Josefin. Vi har en lista med namn som vi diskuterar och kommer att presentera ett program senare.

Låntagarnas boktips
Bild: Jenny Schagerlind

Happy fat av Sofie Hagen

0
En dokumentär bok om kroppspositivism där författaren berättar hur hon började acceptera sig själv. ”Rolig, sorglig och underfundig!”
Låntagarnas boktips
Bild: Jenny Schagerlind

Trollsländan av Michel Bussi

0
Fransk spänningsroman om en liten flicka som osannolikt överlever en flygkrasch och om vårdnadstvisten och spekulationerna som det ger upphov till. ”Fruktansvärt spännande och trots de 450 sidorna lättläst.”
Låntagarnas boktips
Bild: Jenny Schagerlind

Månsystern av Lucinda Riley

0
Femte delen i den populära serien De sju systrarna. Tiggy D'Aplièse verkar besitta en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Nyckeln till hennes förflutna visar sig finnas i de magnifika grottorna utanför Sacromonte.
Bibliotekariens boktips
Bild: Jenny Schagerlind

Kistbyggarna av Morgan Larsson

0
Samuel Miller annonserar om en studiecirkel i att bygga sin egen likkista och handplockar sedan deltagarna. ”Man både gråter och skrattar. Tillskruvad med fina personskildringar och många existentiella frågor.”
Bibliotekariens boktips
Bild: Jenny Schagerlind

Tolv veckor med dig av Johanna Schreiber

0
En roman om två främlingar som möts på ett bröllop och blir oplanerat gravida. Behålla barnet eller inte? ”Underhållande feelgood med djup.”
Bibliotekariens boktips
Bild: Jenny Schagerlind

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

0
Fjärde delen i serien om Hungerspelen, som tidsmässigt utspelar sig före de tre första böckerna. Om en dystopisk framtidsvärld där de starkaste överlever. ”Tar upp stora frågor om gott och ont, kärlek och mod.”
ANNONS