Så påverkas trafiken av cykeltävlingarna

Helgens cykeltävlingar i Vårgårda och Herrljunga innebär begränsad framkomlighet på vägnätet. AT reder ut vad som gäller.

ANNONS
|

Vårgårdas Cykelfest närmar sig och i vanlig ordning kan det vara på sin plats att flagga för hur övrig trafik påverkas.

Om vi börjar i Vårgårda så kommer Kungsgatan att vara öppen för trafik med begränsad framkomlighet utom under tävlingstid lördag 6 augusti samt söndag 7 augusti.

Under lördagens motionslopp är trafiken tillåten i båda riktningar av banan, där cyklister ska rätta sig efter normala trafikregler.

Enkelriktat i tävlingsriktningen

Men sedan väntar lagtempo i UCI Women´s World Tour. Det innebär från klockan 14.30 på lördag att tävlingsbanan på Stockholmsvägen i Vårgårda, väg 181 samt gatorna där vändningen sker i Herrljunga kommer att vara helt avstängda fram till 17.00. Övriga gator/vägar på tävlingsbanan i Vårgårda kommer att vara enkelriktade i tävlingsriktningen. Trafik till och från järnvägsstationen i Herrljunga kan ske via Östra Parkgatan. Arrangören upplyser om att det kommer att finnas säkerhetsvakter som informerar om möjligheten till annat vägval.

ANNONS

På söndag startar en deltävling i UCI Women´s World Tour vid 11.00 och tävlingen pågår fram till cirka 15.00. Här kommer de tävlande inleder med att de ger sig ut på den långa banan och ledas av MC-polis samt funktionärer på motorcyklar. Polis kommer att ge de tävlande och följebilar ”fri väg”, men trafik är tillåten i båda riktningarna.

Hål i staketet

När de tävlande kommer tillbaka till Vårgårda genomförs åtta varv på varvbanan där enkelriktad trafik är tillåten i tävlingsriktningen. Under tävlingstid på lördag och söndag eftermiddag är trafik inte tillåten på Parkgatan från Industrigatan till Kungsgatan samt Kungsgatan fram till Kyrkogatan. På riksväg 42 vid Algutstorp kyrka lotsas trafiken i båda riktningarna av polis.

Under tävlingstid den 7 augusti kommer en särskild infart att ordnas för boende på Kyrkogatan och Telegatan, Vårgårda. Här kör man in Västergatan mot Kyrkogatan. Vid avstängningen kommer ett hål finnas i staketet och säkerhetsvakter lotsar in trafiken på Kyrkogatan. Under fredagens tävling sker infart från Storgatan.

Arrangörerna skriver i sitt pressmeddelande att man hoppas på förståelse för de eventuella besvär tävlingarna kommer att orsaka, och uppmanar nyfikna att ställa bilen, komma och titta på tävlingarna.

LÄS MER:Cykelfesten i Vårgårda tillbaka efter två års uppehåll

LÄS MER:Vårgårda välkomnar världseliten efter uppehållet

LÄS MER:Höga halter bakterier i Kvinnestadsjön

ANNONS