En så kallad halo skymtades vid lunchtid på tisdagen i Vårgårda. Fenomenet ska även ha varit synligt i Alingsås.
En så kallad halo skymtades vid lunchtid på tisdagen i Vårgårda. Fenomenet ska även ha varit synligt i Alingsås. Bild: Ida Blomqvist

Ovanligt himlafenomen fascinerade skolelever i Vårgårda

En så kallad halo var under tisdagen synlig på himlen, och fascinerade elever på Lindbladskolan i Vårgårda.
– Väldigt häftigt att få se något sådant ovanför vår skolgård, säger läraren Ida Blomqvist, som passade på att fota det ovanliga himlafenomenet.

ANNONS
|

Bilden mejlade hon till AT och kan ses här ovanför.

Det var under lunchrasten som några elever på Lindbladskolan plötsligt fick syn på fenomenet som alltså kallas halo.

– De kom springande och pekade mot himlen. Och jag tog upp mobilen och fotade. ”Det här måste vara ett ufo eller vad är det för nåt?”, undrade eleverna. Jag är 36 år och har aldrig sett det här förut och det hade inte eleverna gjort heller, säger Ida Blomqvist.

Det var synd att inte min kollega som är NO-lärare var på plats, för jag vet inte mycket om sådant här heller.

Hon beskriver det de såg som tre solar med något som liknade en regnbåge runt om. Efter rasten fortsatte samtalet om himlafenomenet i klassrummet.

ANNONS

– Det var synd att inte min kollega som är NO-lärare var på plats, för jag vet inte mycket om sådant här heller. Vi fick googla, berättar Ida.

– Tydligen kan den vara synlig flera dagar i rad, så man kan ju hålla utkik i morgon så kanske man får syn på den, tillägger hon.

Enligt SMHI:s hemsida finns det olika typer av halofenomen, en del mer ovanliga än andra, och de uppstår när solljuset reflekterar svävande iskristaller i atmosfären.

En halo är inte så ovanligt, men de två bisolarna gör den mer ovanlig.

AT visar Idas bild för meteorologen Fredrik Cronvall, som konstaterar att det är en halo med två bisolar hon har fångat.

– En halo är inte så ovanligt, men de två bisolarna gör den mer ovanlig. Personligen har jag sett en sådan halo ett par gånger i mitt liv, säger han.

Vad ska det vara för väderförhållande för att en sådan här halo ska uppstå? Måste det vara ett visst antal minusgrader?

– Nej, det kan uppstå när de är varmt ute också, men molnen måste vara kalla. Det är när det är tunna höga moln med iskristaller i och solljuset träffar dem som det blir såhär.

LÄS MER:Testar egen väderstation i kampen mot snö och halka

LÄS MER:Vinterglädje på Gerdsken: ”Nästan bättre än på sommaren”

4 andra kända halo:

1. Sångerskan Beyoncés megahit Halo släpptes i januari 2009.

2. Science fiction-spelserien Halo har sålt i 30 miljoner exemplar. Flera böcker och webbserier baserade på de populära dataspelen har också lanserats.

3. HALO (High altitude, low opening) , en typ av fallskärmshopp där man gör uthoppet på hög höjd men öppnar upp fallskärmen på låg höjd.

4. ”Halo!” Hälsningsfras på ren göteborgska.

ANNONS