Hos BEWI i Vårgårda har man tittat både innanför och utanför ramarna för att öka omsättningen under pandemin. Och visst har produktionsplanerare Camilla Johansson all anledning att se glad ut.
Hos BEWI i Vårgårda har man tittat både innanför och utanför ramarna för att öka omsättningen under pandemin. Och visst har produktionsplanerare Camilla Johansson all anledning att se glad ut. Bild: Jenny Schagerlind

Nu är BEWI redo att ta steget ut i rampljuset

BEWI i Vårgårda har trots pandemin vuxit stadigt den senaste tiden. Men man har gjort det i skymundan. Platschefen Pierre Svensson tror att många Vårgårdabor inte ens vet riktigt vad de sysslar med.
– Det är dags att sätta den här fabriken på kartan, säger han.

ANNONS
|

Vi pratar om ett förpackningsföretag som de senaste två åren har ökat omsättningen och mer än fördubblat personalstyrkan i sin anläggning i Vårgårda. 2019 var de fyra anställda. Idag jobbar tio anställda och fyra inhyrda medarbetare i BEWI:s lokaler på Åleden.

Cellplasttillverkning har det varit här sedan 1976, men det var inte förrän 2012 fabriken köptes upp av koncernen BEWI som har verksamhet i tio länder.

– Företaget grundades 1980 i Norge och det började med tillverkning av fiskelådor mot fiskeindustrin, förklarar Pierre Svensson, BEWIS platschef i Vårgårda som tar emot AT tillsammans med marknadschefen Christian Larsson.

Platschef Pierre Svensson (t.v) och marknadschef Christian Larsson ser flera orsaker till framgången. Den goda stämningen på företaget och personalens driv är en av dem.
Platschef Pierre Svensson (t.v) och marknadschef Christian Larsson ser flera orsaker till framgången. Den goda stämningen på företaget och personalens driv är en av dem. Bild: Jenny Schagerlind

Om verksamheten i Vårgårda fram tills nu vuxit lite i skymundan tycker Pierre att det är dags att ändra på det.

ANNONS

– Det är dags att sätta den här fabriken på kartan. Det är jätteviktigt för mig att vi syns utåt och vill något. Det är lätt att det blir mycket negativt prat såhär under coronapandemin, och visst har vi tappat en del av våra kunder inom industrin. Men vi har riktat in oss på nykundsbearbetning och att utveckla vårt produktsortiment för att möta kundernas behov och önskemål, berättar han.

Nu börjar vi se en stabilitet i det. Att det inte är något qickfix utan att vi fortsätter att gå åt rätt håll och mår bra i det.

Som platschef är han stolt över de nya arbetstillfällen som företaget har skapat i Vårgårda senaste tiden.

– Något man också pratar mycket om just nu är ju att arbetslösheten ökar. Då känns det kul att vi kan erbjuda jobb.

Varför har ni inte gått ut tidigare med er expansion?

– Nu börjar vi se en stabilitet i det. Att det inte är något qickfix utan att vi fortsätter att gå åt rätt håll och mår bra i det.

Hos BEWI i Vårgårda tillverkas produkter i EPS och Fabricated foam, som är olika sorters cellplast. Det kan handla om isolering och inreden till bilar men också så vardagliga saker som cykelhjälmar eller skydd till studsmattor. Eller de lådor covid 19-vaccinet transporteras i. Man kan alltså säga att BEWI är en del av allas vår vardag, även om många kanske inte är medvetna om det.

– Äldre Vårgårdabor vet nog att det ligger en cellplastfabrik här, men jag tror inte att så många vet exakt vad vi tillverkar nuförtiden, säger Pierre.

Stämningen är toppen. Jag började här för sex år sedan och det är jätteroligt att få vara med på den här framgångsresan.

Bland BEWIs största kunder finns idag företag som Veeoner, Volvo, Scania och Bosch. Förutom flexibiliteten vill Pierre Svensson lyfta fram sin personal och stämningen på företaget som en viktig anledning till den senaste tidens framgångar.

– Det finns ett enormt driv och engagemang hos alla, menar Pierre. Vi tar besluten tillsammans. Rent praktiskt är det förstås jag som tar dem, men jag tar inga beslut som personalen inte är med på.

Marknadschef Christian Larsson instämmer i den bilden:

– Stämningen är toppen. Jag började här för sex år sedan och det är jätteroligt att få vara med på den här framgångsresan.

Vi kan även ta hand om kundernas spill och återanvända det.

Bewi har ambitionen att fortsätta växa och hoppas på fler nyanställningar framöver. Man har också ett stort fokus på hållbarhet, något Pierre Svensson och Christian Larsson gärna lyfter fram.

– Fler och fler kunder efterfrågar en tydlig hållbarhetsstrategi, konstaterar Pierre. Vi har skapat ett slutet kretslopp. EPS är 100% återvinningsbart och allt spill från produktionen återvinns. Vi kan även ta hand om kundernas spill och återanvända det. I fabriken har vi dessutom satsat på fossilfri energi och möjlighet för kunder att välja fossilfria transporter.

LÄS MER:Broson flyttar verksamhet från Hisings Backa till Vårgårda

LÄS MER:Alingsåsföretaget lanserar mobilspel om tv-klassikern

ANNONS