Så här har förvaltningen tidigare skissat på exploateringsalternativ 2 på Hallaberget som nu får max 80 bostäder.
Så här har förvaltningen tidigare skissat på exploateringsalternativ 2 på Hallaberget som nu får max 80 bostäder. Bild: Vårgårda kommun/Filip Landqvist

Max 80 bostäder på Hallaberget

140 planerade bostäder på omdiskuterade Hallaberget blev till slut ”max 80” efter beslut i kommunstyrelsen. – Att få gå hundra meter till en skog är inte skadligt för ett barn, säger kommunalråd Bengt Hilmersson (C).

ANNONS
|

LÄS MER:De vill att kommunen tänker om angående Hallaberget

LÄS MER:Oenighet om Hallaberget

Beslutet i kommunstyrelsen innebär att detaljplanearbetet ska drivas vidare ”med maximalt 80 bostäder som riktmärke.” Förvaltningen ska nu utreda om en genomfart genom området är nödvändig och beakta trafiksituationen framförallt söder ut, samt se över tillgången av parkeringar.

– Efter mycket ältande inom Alliansen lyckades vi komma överens. Det är en styrka. Och det är roligt att Vårgårda fortsätter att jobba med sin vision med tillväxt. Ett samhälle kan inte stå still, säger Bengt Hilmersson.

Du ville se fler bostäder?

– Ja, men jag fick inte med mig mitt eget parti.

Nästa år ska ni göra barnkonsekvensanalyser på alla beslut. Hade ni hanterat Hallaberget annorlunda 2021?

ANNONS

– Nej. Att få gå hundra meter till en skog är inte skadligt för ett barn. Det blir mycket skog kvar i förslaget, mer än hälften, och det är inte bara vid sluttningarna.

Men tror du inte byggplanerna påverkar uteförskolans verksamhet?

– Det är klart att det påverkar, men jag ser inte att det här blir en omöjlighet för dem. Förskolan har i dag en svår infart och nu blir det en bättre och trafiksäkrare lösning. Nu kommer de kunna gå på en säker gång- och cykelbana och komma bort till en fin skogsdunge.

Hur ser du på vägnätet runt Hallaberget?

– Vi ska titta på tillfarten. Ingen tycker att det blir bättre med mer trafik i villaområdet. Bergsgatan kan vara en väg att ta men ska inte vara den man helst väljer.

I det förslag som nu ligger finns en genomfartsgata genom Hallabergsområdet. För föräldrar som lämnar sina barn på förskolan kan det vara en fördel, säger Hilmersson.

Den skiss som AT presenterar utgår ifrån förvaltningens förslag nummer två på 80 bostäder, och den slutgiltiga kartan kan komma att se annorlunda ut.

I ursprungsförslaget planerades 140 bostäder på Hallaberget. Det bantades under hösten till 119 men politikerna valde alltså i veckan att ytterligare dra ner på exploateringen. Det minskade antalet bostäder kommer att innebära att kommunen får ta en större kostnad för infrastruktur. Totalt uppskattas dessa till 6,7 miljoner kronor.

Miljöpartiets yrkande att bevara skogen, tillgängliggöra grönområden och se till barnperspektivet avslogs av Alliansen, när frågan avgjordes i kommunstyrelsen. Socialdemokraterna gick på förvaltningens linje med 119 bostäder.

ANNONS