Therése Hugosson är en av lärarna på musikskolan i Vårgårda. Personalen vill nu veta vad politikerna har för ambitioner med musikskolan.
Therése Hugosson är en av lärarna på musikskolan i Vårgårda. Personalen vill nu veta vad politikerna har för ambitioner med musikskolan.

Lärarna vill ha svar om musikskolan

Tunga lyft, sämre scheman och en osäkerhet var verksamheten ska bedrivas i framtiden. Nu har personalen på musikskolan i Vårgårda fått nog och skrivit ett brev till kommunstyrelsen där de lyfter sin arbetssituation. – Jag undervisar i ett förråd, säger läraren Therése Hugosson, tillika skyddsombud.

ANNONS

Vårgårda vill ha en kulturskola som ”blinkar, låter och syns” som det heter i den nyantagna strategin för kultur och fritid. Men ljuden som kommer från dagens musikskola är inte enbart välklingande.

Musikskolans personal tycker i ett brev till kommunstyrelsen att kommunen borde hörsamma verksamhetens behov. Med det menar man att satsa ”långsiktigt på lokaler, stärka lärarna i sin yrkesroll, skapa god arbetsmiljö och att ge Vårgårda Kulturskola sin synliga plats i samhället”.

– När jag började i Vårgårda 2015 tänkte jag ”wow, vilken kommun”. Och sen kom beskedet om att vi skulle få nya lokaler vid biblioteket och då var jag helt lyrisk.

ANNONS

Så inleder musikläraren Therése Hugosson vårt samtal, när AT ringer upp.

Fortsättningen går tyvärr inte i samma muntra riktning.

För kostnaderna för de planerade lokalerna eskalerade och flytten uteblev. I Kesbergskolan har musikskoleverksamheten blivit kvar, när grundskolan flyttat till nya Lindbladskolan. Nu diskuteras en flytt till Gullhögskolan, men något beslut finns inte.

– Det är ett tillfälligt förslag som utreds och i december slog Gullhögskolan larm om att de kan stå kort om lokaler. Innan dess blev vi lovade de röda paviljongerna bakom Kesbergskolan men sen behövde förskolan dem. VI blir lovade och lovade, men sen utkastade. Musikskolan har funnits här i 63 år och vi blir alltid runtflyttade i tillfälliga lokaler, säger Therése Hugosson.

Man undrar vad ambitionen är, vad vill Vårgårda göra med musikskolan?

Att verksamheten får egna lokaler tycker lärarna är ett rimligt krav för att kunna planera verksamheten långsiktigt.

– På Fridhemskolan undervisar jag i ett förråd, berättar hon.

– Man undrar vad ambitionen är, vad vill Vårgårda göra med musikskolan? I tisdags hade vi möte med Ingamaj Wallertz Olsson (M) (ordförande i utskottet för lärande och omsorg) där vi undrade vad visionen för musikskolan är. Det var väldigt vagt vad vi skulle vara bra till.

Personalen har i sitt brev till kommunstyrelsen bland annat tagit upp sin nuvarande arbetssituation med tunga lyft och scheman som de upplever blivit sämre. De reagerar också på att det nya tillfälliga förslaget med lokaler i Gullhögskolan inte är förankrat hos personalen och man ifrågasätter nyttan av en tillfällig lösning som kostar tio miljoner.

I nästa nummer av AT hör ni hur politikerna resonerar om musikskolans framtid.

ANNONS