Bild: Jenny Schagerlind

Kommunen letar efter stor vattenläcka i Östadkulle

Vårgårdas VA- och gatuenhet har sedan i måndags letat efter en misstänkt vattenläcka i Östadkulle. Man har nu nått en kritisk nivå där vattentrycket kan påverkas i hela området. Rörnätstekniker letar vidare samtidigt som kommunen vädjar till allmänheten om hjälp.

ANNONS
|

Vårgårda kommun gick under måndagen ut på sin hemsida och berättade om den misstänkta vattenläckan. Flera hushåll i Östadkulle och även i Lagmansholm har de senaste dagarna haft dåligt tryck i sina vattenkranar.

– Det stämmer, men vi har tyvärr inte lokaliserat läckan än, sa kommunens gatu- och VA-chef Teresa Kalisky till AT i måndags.

– Vi har haft personal ute på förmiddagen och de åker ut igen nu efter lunch. Förhoppningsvis hittar vi läckan så snart om möjligt.

Fyra man ute

Teresa Kalisky förklarar att det är ont om mätpunkter i just Östadkulle och att ventiler därför måste undersökas manuellt, vilket gör att arbetet blir mer tidsödande.

ANNONS

Under onsdagen når AT projektledare Peter Blom som berättar att de ännu inte lyckats lokalisera läckan. Den är nu såpass stor att det börjar nå en kritisk nivå då vattentrycket påverkas i hela området.

– Vi är ute och letar med fyra man just nu. Vi kämpar och gör så gott vi kan, säger Peter Blom, som ändå har gott hopp om att snart hitta läckan.

Vädjar om hjälp

Kommunen vädjar på sin hemsida om hjälp från allmänheten, Om man upptäcker större och oväntade vattenflöden i området uppmanas man höra av sig till de ansvariga på VA- och gatuenheten.

Hur lång tid kommer det ta att åtgärda läckan när ni väl hittar den?

– Det borde inte ta mer än en arbetsdag, menar Peter Blom. Vi har förvarnat Falks Markentreprenad om att vi behöver hjälp att gräva.

När läckan ska åtgärdas kommer vattnet i Östadkulle att stängas av helt. Teresa Kalisky lovar att man under tiden kommer att sätta dit en vagn med dricksvatten till de hushåll som berörs.

ANNONS