Vårgårdatjejen Elin Carlsson har hoppat fallskärm i några år och kände hopparen som dog väl, då han har varit hennes coach. ”Vi har tillbringat många timmar ihop”, säger hon.
Vårgårdatjejen Elin Carlsson har hoppat fallskärm i några år och kände hopparen som dog väl, då han har varit hennes coach. ”Vi har tillbringat många timmar ihop”, säger hon. Bild: Jenny Schagerlind/Privat

Elin om sorgen i fallskärmsklubben: ”Man är som en stor familj”

Fallskärmshopparen och Vårgårdatjejen Elin Carlsson sörjer sin vän som omkom i helgens dödsolycka på Vårgårda flygfält. För AT berättar hon om chocken och sorgen i fallskärmsklubben.
– Man är ju som en stor familj och vill bara vara med de som förstår en.

ANNONS
|

LÄS MER:Fallskärmshoppare störtade – dog av fallet

Elin Carlsson, född och uppvuxen i Vårgårda, tog fallskärmscertifikat för två år sedan. Den senaste tiden har hon inte hoppat så mycket fallskärm, men är fortfarande aktiv medlem i fallskärmsklubben Cirrus.

Elin berättar att hon har haft den omkomna fallskärmshopparen som sin coach.

– Så vi har tillbringat många timmar ihop.

Han var mer erfaren än dig?

– Ja, precis. Han hade väl hållit på med fallskärmshoppning i ungefär tio år.

Elin Carlsson var inte en av de som hoppade fallskärm på Vårgårda flygfält i söndags och hon var inte på plats när själva olyckan inträffade. Men ryktet om vad som hänt spred sig snabbt bland fallskärmsklubbens medlemmar.

ANNONS

Ett 40-tal fallskärmshoppare, däribland Elin själv, tog sig till flygfältet under kvällen för att trösta varandra i sorgen och chocken över det ofattbara som inträffat.

– Jag fick höra vad som hade hänt och blev chockad. Man är ju som en stor familj och vill bara vara med de som förstår en.

Fallskärmsklubben Cirrus håller ofta till på Vårgårda flygfält. Det var också här söndagens tragiska dödsolycka inträffade. Efteråt träffades ett 40-tal medlemmar på flygfältet för att trösta varandra.
Fallskärmsklubben Cirrus håller ofta till på Vårgårda flygfält. Det var också här söndagens tragiska dödsolycka inträffade. Efteråt träffades ett 40-tal medlemmar på flygfältet för att trösta varandra. Bild: Jenny Schagerlind

Hur skulle du beskriva stämningen på flygfältet den kvällen?

– Väldigt låg. Alla var ledsna och chockade. Det fanns inte så mycket att säga till varandra där och då. Det handlade mer om att vara tillsammans bara, och försöka ta in det som hade hänt.

När AT pratar med Elin Carlsson på onsdagen känner hon sig fortfarande rejält omskakad.

– Ja chocken sitter i och det har varit svårt att jobba.

Hur tänker du kring att hoppa fallskärm igen?

– Det kommer absolut att vara jobbigt att ta sig tillbaka. Man vet ju hur sällsynt det är att en sådan här olycka sker, att det i princip är farligare att åka bil till flygfältet, men ändå... Någon gång måste jag rycka bort plåstret.

Hur länge väntar man...?

– Det är väldigt olika från person till person. Det är några i klubben som tänker hoppa nu i helgen. Jag känner personligen att jag behöver mer tid på mig.

Elin Carlsson tänker vänta ett tag med att hoppa fallskärm igen. ”Jag känner personligen att jag behöver mer tid på mig”, säger hon till AT.
Elin Carlsson tänker vänta ett tag med att hoppa fallskärm igen. ”Jag känner personligen att jag behöver mer tid på mig”, säger hon till AT. Bild: Privat

På fredag kommer Cirrus att hålla en minnesstund över sin förolyckade medlem. Och på lördagen planerar alltså några av fallskärmsklubbens medlemmar att göra sitt första hopp efter olyckan.

Anna Oscarson är kommunikationsansvarig på Svenska Fallskärmsförbundet. Hon säger att man från centralt håll direkt var i kontakt med fallskärmsklubben Cirrus och visade sitt deltagande och stöd.

– Det är en fruktansvärd händelse. Det kommer vara en tuff period för klubben och särskilt för de som förlorat en vän. På något sätt går man ändå vidare och det finns en gemenskap i klubbarna som gör att man hittar styrka i varann.

Anna Oscarsson berättar vidare att Svenska Fallskärmsförbundet kommer vara representerade på fredagens minnesstund med både ordföranden och riksinstruktören.

ANNONS