Elevernas robotbygge imponerade på forskningsingenjör

På Autolivs forskningsavdelning i Vårgårda bygger man framtidens airbags. Några av niondeklassarna på Gullhögskolan har fått utforska området genom att bygga legorobotar. Resultatet imponerade både på Autolivs forskningsingenjör Dan Bråse och Tänknikhusets Pierre Jamot.
– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli såhär bra, säger Pierre.

ANNONS
|

Det är fredag och finbesök i Tänknikhuset. Efter fyra lektionspass med legobyggande och dataprogrammering ska eleverna få visa upp sina robotar. Inte bara för sina lärare i programmering, Pierre Jamot och Alexander Jamot, utan också dagens gäst Dan Bråse, som till vardags jobbar på Autolivs forskningsavdelning.

Det känns lite som att man är barn igen när man bygger med lego.

Vid ett av borden sitter Lina Kullingsjö och Signe Granqvist och finjusterar det sista på sin robot innan presentationen. Uppgiften har varit att bygga en legorobot med någon form av airbag som utlöses vid en kollision. Tjejerna har valt att satsa på en slags bur av legobitar och frigolit som fälls ner framför legogubben i förarsätet.

ANNONS

– Det har varit intressant och man har lärt sig nya saker, tycker Lina.

– Det känns lite som att man är barn igen när man bygger med lego, ler Signe. Men ändå seriöst.

Precis som klasskompisarna har de använt sig av programmet Lego Mindstorms för att programmera sina robotar. Lina säger sig inte vara någon ”tekniktjej” egentligen, men verkar ändå ha gått in för uppgiften.

– Det var en kul utmaning på en ny nivå. Det är roligt när man får lösa saker, menar hon.

Alla har verkligen byggt något unikt, och ingen robot är den andra lik.

Innan arbetet startade hade Alexander Jamot byggt en legorobot som inspiration.

– Det blir för svårt annars, om man inte har något alls att utgå ifrån. Men jag tycker inte alls att de har kopierat mig. Tvärtom! Alla har verkligen byggt något unikt, och ingen robot är den andra lik, konstaterar han.

När presentationen är avklarad och alla elever har fått visa hur deras airbags fungerar är det inte bara reportern som är imponerad. Forskningsingenjör Dan Bråse har inte direkt några förbättringsförslag att komma med. Några av eleverna har till och med lyckats skapa en airbag som löser ut strax före kollisionen.

– Det är faktiskt vad vi arbetar med på Autoliv just nu, och använder oss bland annat av ultraljudscensorer. Men det är fortfarande på utvecklingsstadiet, berättar Dan Bråse.

Vi har också funderat på att ta med eleverna till Autoliv och titta på riktiga krocktester.

Pierre Jamot är också mäkta imponerad av elevernas kreativitet. Han tycker att legorobotarna blev mycket bättre än han hade kunnat drömma om. Uppgiften lär därför bli ett återkommande inslag under tekniklektionerna.

– Ja, det här är något som vi hoppas att alla nior ska få göra. Kanske de kan få träffa en ingenjör på Autoliv redan innan arbetet startar och få tips då. Vi har också funderat på att ta med eleverna till Autoliv och titta på riktiga krocktester.

LÄS MER:Stort behov av hjälp till flyktingar

LÄS MER:Bildernas stad – ett säkert vårtecken

ANNONS