Det var en stor polisinstats vid Lindbladskolan i fredags. En insats som nu har utvärderats. Samtidigt utreder polisen ännu en anmälan om en hotfull knivman i Vårgårda.
Det var en stor polisinstats vid Lindbladskolan i fredags. En insats som nu har utvärderats. Samtidigt utreder polisen ännu en anmälan om en hotfull knivman i Vårgårda. Bild: Filip Landqvist

Efter polisinsats vid skola – nytt larm om knivman i Vårgårda

Två dagar efter larmet från Lindbladskolan kom ett nytt larm om en knivman i Vårgårda.
– Vi tittar just nu på om det finns något samband mellan händelserna, säger kommunpolis Robert Möörk.
Under måndagen utvärderade han också fredagens insats tillsammans med kommunens säkerhetschef Conny Holm.

ANNONS
|

LÄS MER:Höll barn och elever inomhus

LÄS MER:Oro i Vårgårda, vad händer?

Det var under söndagsmorgonen som polisen fick in en ny anmälan om att en man med kniv rört sig i centrala Vårgårda. Anmälaren var den här gången en kvinna.

När en polispatrull anlände till Kungsgatan hittade de en påverkad man i 60-årsåldern. Mannen ska strax före ha förföljt kvinnan och uppträtt hotfullt och aggressivt. Men ingen kniv påträffades av polisen och patrullen körde honom hem.

Robert Möörk, kommunpolis i Vårgårda, berättar nu för AT att man fortsätter utreda händelsen.

– Ja, vi tittar just nu på om det finns något samband mellan händelserna. Enligt anmälaren hade mannen haft en kniv på sig.

ANNONS

”Insatsen blev väldigt stor”

Mötet med kommunens säkerhetschef Conny Holm landade i att både polisen och skolan agerat snabbt och korrekt då fredagens larm kom.

En elev på Lindbladskolan ska ha sett en maskerad person med kniv röra sig nära skolområdet. Polisen har inte kunnat fastställa att händelsen verkligen inträffat, men fortsätter utreda den.

I fredags morse då larmet kom var polisen fort på plats med flera enheter, inrymde alla fyra skolorna i tätorten och genomsökte lokalerna.

– Insatsen blev väldigt stor den här gången eftersom de första uppgifterna vi fick var att den maskerade personen rört sig inne i skolan. Därför var även regionens insatsledare på plats, berättar Robert Möörk.

Borde ha samlingsplats för föräldrar

Vad fungerade bra och vad kan bli bättre?

– Vi fick snabbt in eleverna i klassrummen, låste om dem och täckte för fönster. Och det var huvudsaken. Sedan tog det tid att låsa en del av ytterdörrarna. Det är något vi får se över.

– Vi insåg också att man borde ha en polissäkrad samlingsplats för oroliga föräldrar när sådana här situationer uppstår, tillägger Möörk.

Nu stod föräldrarna ganska utspridda och jag förstod att det inte var något som polisen uppskattade.

– Nej, det hade ju inte varit bra om det dykt upp någon tokstolle där. Det försvårar också polisens arbete med att säkra spår.

Robert Möörk var själv ute på skolorna och träffade elever under fredagen.
Robert Möörk var själv ute på skolorna och träffade elever under fredagen. Bild: Filip Landqvist

”Skolan gjorde ett grymt jobb”

Inom en en timme efter att larmet kom gjorde polisens presstalesperson ett officiellt uttalande. Ungefär samtidigt gick Vårgårda kommun ut med information på sin hemsida, och strax efteråt till berörda vårdnadshavare på Schoolsoft. Den sistnämnda informationen uppdaterades under dagen och även på helgen.

– Skolan i sin helhet gjorde ett grymt jobb, anser Conny Holm. Vi har en krisplan och den följdes till punkt och pricka.

Har du fått några föräldrareaktioner?

– Nej, inte så många men vad jag kunnat läsa mig till i sociala medier är de allra flesta väldigt nöjda med hur polisen och skolan agerat. Sedan kan inte alla vara hundra procent nöjda.

Mer allvarliga än rädda

Robert Möörk berättar att han själv var ute på skolorna under fredagseftermiddagen och träffade en del elever.

– Alla verkade ha förstått allvaret och gjort som de blivit tillsagda. Jag tycker inte att de verkade rädda, mer allvarliga. Men det är svårt att säga hur traumatiskt detta blev, det får skolan ta hand om och följa upp, säger han.

ANNONS