Under söndagen den 25/12 konstaterade Vårgårda kommun att dricksvattnet i Östadkulle är otjänligt och bör kokas.
Under söndagen den 25/12 konstaterade Vårgårda kommun att dricksvattnet i Östadkulle är otjänligt och bör kokas. Bild: Matilda Falk

Boende i Östadkulle rekommenderas att koka dricksvattnet

Den 23 december informerade Vårgårda kommun boende i Östadkulle att det misstänks finnas bakterier i dricksvattnet. Under julaftonskvällen gick kommunen ut med ny information och en kokningsrekommendation.
– Utifrån de provsvar som kommunen fått under sen eftermiddag 24/12 ändrar kommunen sin rekommendation till boende i Östadkulle, står det på Vårgårda kommuns hemsida.

ANNONS
|

Under fredagskvällen fick boende i Östadkulle ett sms från kommunen om att det finns misstanke om bakterier i dricksvattnet. Kommunen var tydlig med att vattenproverna som tagits inte var bekräftade utan preliminära och boende rekommenderades att spola igenom vattenkranarna.

– Det finns ingen formell kokningsrekommendation eftersom provsvaren inte är klara, sa Teresa Kalisky på Gata/Va-enheten vid lunchtid på julafton.

Under julafton togs nya prover och vid 19.30 på kvällen kunde kommunen ge mer information. Boende rekommenderas fortsätta att spola i kranar för att få omsättning på vattnet i ledningsnätet men också att koka vattnet som en försiktighetsåtgärd fram till den 25/12.

ANNONS

Prover har tagits på flera platser

Det var efter en planerad avstängning av vattenledningsnätet tidigare i veckan som Vårgårda kommun tog flera prover på vattnet i Östadkulle. Då kom en första indikation att det fanns bakterier i vattnet på det allmänna ledningsnätet. Provsvaren visade att vattnet var tjänligt med anmärkning med viss förekomst av koliforma bakterier och eventuellt även intestinala enterokocker.

– Provsvaren avser vattenprover tagna i brandposter på Tallkottevägen och Bagerivägen den 22/12. Slutligt resultat kommer först den 25/12, skrev kommunen på julaftonskvällen.

– Här i kartan visas vilka fastigheter som ingår i verksamhetsområdet för Östadkulle. Fler fastigheter utanför området kan också vara anslutna, såsom Lena skola, skriver kommunen.
– Här i kartan visas vilka fastigheter som ingår i verksamhetsområdet för Östadkulle. Fler fastigheter utanför området kan också vara anslutna, såsom Lena skola, skriver kommunen. Bild: Vårgårda kommun

Spolning av ledningsnätet har också gjorts under julaftonsförmiddagen.

I nuläget är det oklart hur många hushåll som påverkas men enligt kommunen gäller informationen endast Östadkulles VA-abonnenter, ej Lagmansholm, Hoberg eller Vårgårda.

Uppdatering 13:17 den 25/12

Vid klockan 12:00 på söndagen uppdaterade Vårgårda kommun sin information gällande bakterier i dricksvattnet i Östadkulle. Det är nu konstaterat att dricksvattnet i Östadkulle är otjänligt och bör kokas.

– Kommunen har 25/12 fått definitivt provsvar utifrån de prover som togs 22/12. Halterna av två typer av bakterier överstiger Livsmedelsverkets gränsvärden, vilket gör att kommunen nu betraktar dricksvattnet i Östadkulle som otjänligt, skriver de på sin hemsida.

Under de kommande dagarna planerar kommunen vidta åtgärder för att återställa vattenkvaliteten.

– Fram tills dess gäller kokningsrekommendation för dricksvattnet.

LÄS MER:Alingsås Energi ökar sin elproduktion

LÄS MER:Syskon rekommenderas stanna hemma för att minska smittspridning av RS-virus

LÄS MER:Översvämning i byggnad i Remmenedal

ANNONS