Planera semesterkassan i god tid

Visst, det är ett tag kvar – men det är ändå klokt att börja tänka på sommarsemestern redan nu. I resekostnaderna döljer sig ofta fler poster än man tänker sig, och nyckeln till att slippa ekonomiska kallduschar heter framförhållning.

ANNONS
|

Planerar du semester just nu? Då har du något gemensamt med en stor del av befolkningen. Det är viktigt att även börja förbereda för de kostnader som planerna medför, speciellt om du tänker resa bort.

Ett vanligt misstag är att bara räkna med transport, mat och boende när man gör en semesterbudget. Men det är mycket annat som tillkommer, såsom transporter på plats, aktiviteter, inträden, solstolshyra på stränder, de där extra glassarna och fikastunderna – och de spontana infallen.

Sharon Lavie, sparekonom på låneförmedlaren Lendo, rekommenderar att man så långt innan semestern som möjligt gör en budget för att skapa sig en bild av vilka kostnader som kan bli aktuella.

ANNONS

– Ju mer tid du har på dig att planera och spara, desto mindre påverkar det ekonomin. Och lägg gärna på tio procent mer än du tror att du behöver. Det är nästan alltid något ytterligare som lockar när man väl är på semester, säger hon och fortsätter:

– Tänk gärna tillbaka på den senaste semestern. Blev det dyrt eller gick det bra? Ofta tänker man inte på hur mycket det faktiskt kostar att vara någon annanstans än hemma.

Enklast är att börja sätta av en summa av lönen varje månad. Det här är också ett bra tillfälle att rensa i sina förråd och sälja det som inte längre används. Man kan också passa på att se över sina löpande kostnader för att se om något kan avvaras, till exempel ett abonnemang på en tjänst som man inte använder så ofta.

Prioritering är nyckeln, och rent psykologiskt kan det vara bra att skilja semesterpengarna från annat sparande.

– Det är lättare att spara om du har ett dedikerat konto till just semesterpengarna. Att se hur pengarna växer blir som en morot.

Tänk också på att kostnaderna kan variera mycket beroende på när man semestrar. Under högsäsong när många reser, är priserna på såväl resor som boenden generellt högre än exempelvis tidigt på sommaren eller närmare hösten. Det påverkar de stora posterna, som resa och boende.

– Var noga med att jämföra dagar och åktider, för det kan skilja sig rätt mycket. Skiljer det till exempel 1 000 kronor mellan en avgång och en annan blir det rätt mycket pengar för en hel familj. Kolla också om du har tillgång till rabatter på hotell och resor via olika medlemskap.

För att semestersparandet ska lyckas är det viktigt att hålla motivationen uppe, menar Sharon Lavie. Man bör noga tänka ut vad man vill få ut av semestern och vad man helst vill göra. Här är det viktigt att vara konkret, kanske genom att sätta upp bilder på det man tänker sig för att visualisera det för dem man åker med.

– Om man är en familj är det viktigt att få med alla på tåget på ett tidigt stadium. Ett sätt är att låta alla göra en önskelista på vad de vill göra och så ser man till att alla får en sak var. Då blir det en gemenskap kring planerandet och dessutom något roligt att göra tillsammans.

SEMESTERBUDGET – GÖR SÅ HÄR

+ Lista alla semesterutgifter, från resa, mat och boende till aktiviteter, transport, inträden, fika och försäkringar, för att få en bild av vad det kommer att kosta, ungefär.

+ Starta ett semesterkonto och för över en summa från lönen varje månad. Gärna med ett automatiserat sparande.

+ Inför köpstopp under en period och lägg undan pengarna som blir över.

+ Se över abonnemang och andra löpande utgifter. Kan något avvaras?

+ Har du grejer som andra kan ha nytta av? Sälj eller hyr ut dem och få in en extra slant till kassan.

+ Jämför priser på både resa och boende. Tidig bokning och att boka utanför högsäsong kan dessutom ofta få ner kostnaderna.

+ Hitta rabatterna: medlemskap i olika butikskedjor kan ibland ge billigare resor och boende.

+ Hyr ut bostaden medan ni är borta, eller byt bostad med andra semesterfirare.

+ Involvera hela familjen i semesterplanerna. Låt barnen få vara med och bestämma aktiviteter, och vad som ska säljas. Att barnen får ha en egen reskassa kan också öka deras motivation.

+ Hitta gratisgrejerna. Ta reda på vad kan man göra på plats som inte kostar något eller som är billigt.

Källor: Sharon Lavie, SCB.

ANNONS