Loppisfynda med rätt inställning

Loppissäsongen är här med många charmiga fynd att göra. Med lite fantasi och realistiska förväntningar blir shoppingen bäst.
– Undersök grejerna noga och föreställ dig vad lite rengöring, lagning och färg kan göra, säger loppisentusiasten Fabronia Olby.

ANNONS
|

LÄS MER:Så utnyttjar du stormköket bäst

Ett populärt sommarnöje är att åka på loppisrunda. Oftast dröjer det inte länge förrän de hemmasnickrade skyltarna intill vägkanten dyker upp. Alla som någon gång har hittat en eftertraktad tekopp till favoritservisen i en dammig diverselåda vet vilken häftig känsla det är.

– Det är lite som att gå på skattjakt. Jag kan ägna timmar i en riktigt välfylld loppisbutik, säger Fabronia Olby.

Flera av de fynd hon gör fixar hon till. En del behåller hon själv, andra säljer hon vidare som en hobby via Instagramkontot "Återbruksgaraget".

LÄS MER:Det här ska du plantera i augusti

– Det gäller att kunna se bortom saker som slitage, fel färg och trista beslag. Bara genom att byta knoppar, slipa och måla eller olja in en möbel kan den få ett helt nytt liv och bli superfin, säger hon.

ANNONS

Fabronia Olby har flera favoritloppisar i Stockholm som hon besöker regelbundet. Hon spanar efter allt möjligt, men tipsar om att kika efter möbler.

– Det är roligt att hitta något helt unikt till sitt hem. Dessutom är äldre möbler gediget tillverkade. Ett 100 år gammalt skåp kommer garanterat att hålla hela din livstid.

Nackdelen är att ytskiktet kan vara slitet – och att de ofta är tunga.

– Har man bara bärhjälp går det att köpa riktigt fina grejer till vrakpriser.

De flesta etablerade butiker föredrar kortbetalning, på mer tillfälliga hemma- och bakluckeloppisar är det kontanter eller Swish som gäller. Ibland är prissättningen bristfällig – eller förhandlingsbar. Fabronia Olby gillar att pruta. Hon tycker att det ingår när man handlar på loppis.

– Det går nästan alltid att förhandla. Det skadar aldrig att fråga – allt som kan hända är att du får ett nej.

LÄS MER:Investera i dina relationer med ett gästhus

Hon minns särskilt en antik sjömanskista som hon köpte för ett par hundralappar. Först fräschade hon till den och hade den hemma ett tag. När hon tröttnat sålde hon den till ett högre pris än vad hon själv hade betalat.

– Det kändes roligt. Men jag har gått på nitar också. Som när jag hittade en riktigt fin ljuslykta billigt, som jag vet är populär. När jag kom hem och rengjorde den stod det Skatteverket inpräglat i mässingen… Inte så snyggt kanske, säger hon och skrattar.

När det kommer till misslyckade köp kan det vara bra att veta vad som gäller. Fredrik Selrot är juridisk vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.

– Det här är en marknad som bara växer och där stora pengar är i omlopp. Även om vi inte får in så många ärenden förekommer det, säger han.

För det första måste man skilja mellan etablerade loppis- och begagnatbutiker, som har en fast lokal och bedriver regelbunden försäljning, och privatpersoner eller föreningar.

– Båda kan dock räknas som näringsidkare om verksamheten är regelbunden eller återkommande. Då gäller konsumentköplagen, säger Fredrik Selrot.

LÄS MER:Fortsatt mansdominerat vid grillen

Lagen reglerar bland annat om det skulle vara något fel på varan och är tänkt att utjämna förhållandena och skydda den enskilde konsumenten mot en större och ”mäktigare” säljare.

– När två privatpersoner handlar av varandra gäller köplagen, värt att poängtera då är att köparen har undersökningsskyldighet, säger han.

Men Fredrik Selrot tycker inte att det är något som ska avskräcka.

– Vi vill uppmuntra begagnathandeln. Det gäller bara att ha realistiska förväntningar och vara medveten om vad man köper, säger han.

FABRONIAS BÄSTA LOPPISTIPS

1. Kika efter stämplar och signaturer. Googla dem och se om du har hittat en guldklimp.

2. Undersök saken noga. Små skador eller lagningar ska avspegla sig på priset.

3. Försök visualisera vad en ordentlig rengöring och lite färg kan göra.

4. Ha gott om tid. Det gäller att ha tålamod om man ska orka titta igenom alla prylar, kläder och tavlor för att hitta pärlorna.

5. Ha bärhjälp, släp eller stor bil om du tänker köpa möbler. Fraktkostnader kan göra att fyndet blir dyrare än du tänkt.

ANNONS