Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i centrala Göteborg ligger nu över 70 000 kronor.
Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i centrala Göteborg ligger nu över 70 000 kronor. Bild: Robin Aron

Förslag om statliga bolån för förstagångsköpare

På måndag kommer ett förslag om hur ett statligt ”startlån” för förstagångsköpare kan se ut, och en modell för särskilt gynnat bosparande, skriver DN.

ANNONS

Det är höga ekonomiska trösklar för ungdomar att köpa sin första bostad. Kravet på en kontantinsats på 15 procent är tuff inte minst i storstäderna, där köparen antingen måste spara, få hjälp av föräldrar eller ta ett dyrt blanco lån, det vill säga ett lån utan säkerhet för att ha råd att köpa.

På måndag kommer en utredning presenteras som ska lämna förslag på hur staten kan stötta förstagångsköparna. Den kommer att lägga ett förslag om statliga så kallade startlån, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen erfar att utredningen diskuterat olika förslag. Ett exempel är att staten garanterar ett lån på 250 000 kronor. Ett annat är att staten garanterar lån till en del av kontantinsatsen, vilket skulle ge betydligt lägre ränta än ett blancolån.

ANNONS

Ännu är det oklart hur förslagets utformning kommer att se ut.

Lägre krav på kontantinsats för förstagångsköpare

Kravet på kontantinsats infördes 2010 och sedan dess har bostadspriserna dragit iväg kraftigt, vilket gör det svårt för ungdomar som ännu inte har så höga löner att spara ihop till kontantinsatsen.

Bostadskooperativet HSB, är en av de intressenter som tryck på för att få ner kontantinsatsen från 15 till 5 procent för förstagångsköpare.

– Det är en väldig skillnad mellan att spara ihop 450 000 kronor och att få ihop 150 000, säger förbundsordförande Johan Nyhus, till DN.

Med den nya modellen skulle det ta en ung människa tre år att spara ihop till kontantinsatsen istället för tio år som i dag.

ANNONS