Jag minns en barndomssemester i Danmark när det serverades chips på tallriken till den grillade korven. Jag var i chock. Chips till lunch – kunde livet vara så bra? De var ju reserverade till fest och lördagskvällar med tv-mys.
Sedan dess har det hällts upp en hel del chips i skålarna hemma, och de syns numera både på finkrogar och som lyxigt tilltugg på middagsbjudningar.
Trenden med premiumchips eller finchips tog riktig fart i mitten på 2010-talet. Potatisen friteras i små omgångar, på lägre värme och under längre tid. Det ger mycket smak och ett knaprigare, mer rustikt resultat. Vid tillverkningen låter man ofta skalet sitta kvar, något som ger en lite annorlunda smakupplevelse.
Premiumchipsen kommer ofta också i snyggt designade och lite mindre påsar än de traditionella. De senaste åren har vi sett en större bredd än någonsin, både när det gäller smak, utformning och förpackningar. Hanna Åkesson är chipsälskare och driver Instagramkontot "Chipsmåndag".
– De bästa chipsen har tydlig smak och jämnt med krydda. De ska ha ett trevligt tuggmotstånd krispet är allt! De bör inte heller vara för feta och oljiga så man känner en oljig hinna på tungan, men heller inte för torra så det smakar kartong.
Ser du några smaktrender?
– Jag tycker mig se att det nu finns mer smaker som inspireras från matlagning, med trendiga ingredienser som brynt smör, parmesan, tryffel och ovanligare örter. Men även mer udda varianter som till exempel gin och tonic-chips är ju kul!
Till tilltugget dricker Hanna gärna något med bubblor.
Så gjorde vi
Vi valde att testa fyra europeiska chips och fyra svenskfriterade. Det fanns ingen smak som samtliga tillverkade hade, så vi valde ut en av de mest populära smakerna från varje.
En panel på åtta personer fick provsmaka chipsen i ett blindtest och betygsätta smak och kvalitet på en skala från ett till fem.
Bästa dippen
De flesta premiumchips klarar sig alldeles utmärkt utan dipp. Men för den som ändå vill ha den unika kombinationen av salt, krispighet och krämighet kommer här ett recept på en god och enkel dipp:
+ 1 burk crème fraiche
+ 1 dl kaviar på tub (till exempel Kalles eller Ejderns)
Gör så här:
Blanda ihop och låt stå och dra ett litet tag. Servera till valfria chips.
TORRES: SVART TRYFFEL
Cirkapris: 60 kr
Vikt: 125 g
Pris/100 gram: 48 kr
Innehåll: Potatis, solrosolja, salt, torkad sommartryffel, aromer.
Friterad i: Solrosolja
Energi/100 gram: 587 kcal
Fett/100 gram: 43 g
Tillverkade i Spanien
Omdöme: Som änglavingar i chipsskålen är dessa vackra, stora, ljusa chips. De har också en kraftig, naturlig och matig tryffelsmak som får bre ut sig, då chipset i sig inte smakar mycket. Lagom sälta. Många chips är bubbliga och vikta, vilket ger extra krispighet. Mättar bra, så man kan inte äta alltför många av dessa dyrgripar.
GOTLANDSCHIPS: TRYFFEL OCH PARMESAN
Cirkapris: 35 kr
Vikt: 180 g
Pris/100 gram: 19 kr
Innehåll förutom potatis: Rapsolja, salt, maltodextrin, vasslepulver, druvsocker, socker, lök, ostpulver på parmigiano reggiano, mjölksocker, jästextrakt, krydda, surhetsreglerande medel (E270), arom, tryffel
Friterad i: Rapsolja
Energi/100 gram: 493 kcal
Fett/100 gram: 27,2 g
Tillverkade på Gotland
Andra chipssorter från samma märke: Dill och gräslök, gräddfil och ramslök, havssalt.
Omdöme: Mellanstora chips med skalet kvar, där många är vikta för ytterligare krispighet. Ett lite tjockare chips med mycket kropp och smak. Det är svårt att känna tryffelsmaken som mer än en svag förnimmelse, parmesanen slår igenom kraftigare. Lyxig påse som känns som en väl inslagen present.
BJÄRE CHIPS: GRÄDDFIL OCH LÖK
Cirkapris: 22 kr
Vikt: 200 g
Pris/100 gram: 11 kr
Innehåll förutom potatis: Rapsolja, salt, socker, mjölksocker, lök, jästextrakt, surhetsreglerande medel, (mjölksyra), vitlök, persilja, arom, kryddextrakt (lök).
Friterad i: Rapsolja
Energi/100 gram: 500 kcal
Fett/100 gram: 33,3 g
Tillverkade i Ängelholm
Andra chipssorter från samma märke: Saltade, cheddar, dill och gräddfil, vinäger, tryffel och parmesan med flera.
Omdöme: Den omåttligt populära chipssmaken sourcream & onion (gräddfil och lök) lanserades redan på 1980-talet av Estrella. Bjäres version smakar kraftigt av lök med en lite försiktigare gräddfilssmak och rejält med salt. Relativt små chips som är väl friterade med en snygg skalrand och ett riktigt bra krisp.
Ö-CHIPS: OLIV, RAMSLÖK, HAVSSALT
Cirkapris: 43 kr
Vikt: 50 g
Pris/100 gram: 86 kr
Innehåll förutom potatis: Rapsolja, solrosolja, maltodextrin, havssalt, vitlök, lök, socker, jästextrakt, naturlig arom, krydda, salt, ramslök, arom.
Friterad i: Rapsolja, solrosolja
Energi/100 gram: 526 kcal
Fett/100 gram: 32,3 g
Tillverkade på Gotland
Andra chipssorter från samma märke: Tryffel och parmesan, bacon, cheddar och hot sauce, lime, gräddfil och chipotle.
Omdöme: Små, relativt tjocka och rejält friterade chips med skalet kvar viket ger ett kraftigt krisp. Erbjuder mycket smak och stor sälta. Smaken är framtagen med sommelier för att passa vitt vin. Ramslöken slår igenom fint medan olivsmaken håller sig i bakgrunden. Påsen fungerar som en skål med stadig botten.
PIPERS: JALAPEÑO OCH DILL
Cirkapris: 40 kr
Vikt: 150 g
Pris/100 gram: 27 kr
Innehåll förutom potatis: Solrosolja, maltodextrin, salt, naturliga aromämnen, grönt paprikapulver, socker, vitlökspulver, jalapeñopulver, surhetsreglerande ämnen, lökpulver, naturliga smakämnen, dill, jästextraktpulver, citronsyra, karamelliserat socker.
Friterad i: Solrosolja
Energi/100 gram: 544 kcal
Fett/100 gram: 33 g
Tillverkade i Lincolnshire, Storbritannien
Andra chipssorter från samma märke: Cheddar och lök, havssalt, vinäger, tomat, chorizo med flera.
Omdöme: De här chipsen är lite luriga med sitt ljusa, lättfriterade utseende som döljer både sötma, syra och ett rejält chilitryck i eftersmaken. Några i panelen tycker de är för starka i smaken, eller att de har en lite konstgjord eftersmak och saknar tillräcklig sälta. Bra krisp, även om de upplevs som lite oljiga.
SAL DE IBIZA: SALT
Cirkapris: 45 kr
Vikt: 125 g
Pris/100 gram: 36 kr
Innehåll förutom potatis: Solrosolja, salt (Fleur de Sel och havssalt).
Friterad i: Solrosolja
Energi/100 gram: 533 kcal
Fett/100 gram: 32,6 g
Tillverkade i Ibiza, Spanien
Andra chipssorter från samma märke: Vit tryffel, salt och vinäger
Omdöme: Stora, ljusa, lättfriterade chips – som smakar kartong. Man kan knappt ens ana saltet, vilket är lite märkligt med tanke på produktens smaksättning. Sal de Ibizas chips är dessutom så spröda att de nästan inte håller för att dippas i en smakrik sås. Ett tråkigt och dyrt chips.
TYRRELLS: HAVSSALT OCH VINÄGER
Cirkapris: 45 kr
Vikt: 150 g
Pris/100 gram: 30 kr
Innehåll förutom potatis: Solrosolja, maltodextrin, havssalt, potatisstärkelse, torkad äppelcidervinäger, torkad ättiksprit, socker, naturligt arom, torkat maltvinäger, äppelpulver, naturliga antioxidanter (rosmarinextrakt).
Friterad i: Solrosolja
Energi/100 gram: 488 kcal
Fett/100 gram: 25,9 g
Tillverkade i Herefordshire, Storbritannien
Andra chipssorter från samma märke: Cheddar och gräslök, tryffel och havssalt, gräddfil och chili med flera.
Omdöme: Klassisk brittisk chipskrydda som smakar språkresa. Antingen gillar man vinägerchips, eller så gör man det inte – panelen är delad. Chipsen är lätt friterade och har en subtil och välbalanserad vinägersmak med ett fint krisp. Dessa chips kan introducera nybörjare i vinägerchipsens syrliga värl
GÅRDSCHIPS: PARMESAN
Cirkapris: 21 kr
Vikt: 150 g
Pris/100 gram: 14 kr
Innehåll förutom potatis: Rapsolja, kryddblandning: salt, vasslepulver, druvsocker, ostpulver på parmigiano reggiano, mjölkprotein, potatisstärkelse, jästextrakt, socker, arom, surhetsreglerande medel, mjölksyra.
Friterad i: Rapsolja
Energi/100 gram: 530 kcal
Fett/100 gram: 33,7 g
Tillverkade i Halland
Andra chipssorter från samma märke: Tryffel, sourcream och black garlic, cheddar, peccorino och rosmarin, brynt smör och dill med flera.
Omdöme: Snygga och ganska små chips med skalet kvar. Medeltjocka och relativt lätt friterade. God potatissmak som lyfts av lagrad parmesan och backas upp av en fräsch syrlighet och en lite smörig eftersmak. Lättätet och traditionellt chips med mycket umami-toner. Plus för att man uppger odlare och potatissort på påsen