Ekonomiskt fri – möjligt för alla?

Bygga ett stort sparkapital, leva på avkastningen och lämna lönearbetet – de senaste åren har berättelserna haglat i medierna om människor som lyckats med det. Men drömmen är inte alltid så enkel att genomföra som det kan verka.

ANNONS
|

"Eva, 41, sparade i tio år – nu är hon ekonomiskt oberoende".

Ungefär så kan rubrikerna se ut. Ofta framställs målet som fullt uppnåeligt, bara man anstränger sig lite. Men är det realistiskt för alla att spara och investera sig till ett ekonomiskt oberoende?

Nja, säger storbanken Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson. Det beror helt på vem man är och var man är i livet.

– Har du lån och ett dyrt boende, många barn eller inte tjänar så bra, då är det mycket svårare. Ofta är det en viss kategori människor som gör detta, som har en bra lön och som genom att kraftigt minska sina utgifter kan spara mycket av sin inkomst, säger hon.

ANNONS

Det finns olika verktyg som kan hjälpa till att skapa en bild av hur mycket man behöver spara ihop, och de kan ge lite olika svar. Men tänker man sig att 25 000 kronor ska täcka ens månadskostnader kan man behöva sikta på ett målkapital på omkring 7,5 miljoner kronor, om man räknar med en avkastning på omkring fyra procent.

Många ifrågasätter meningen med att vi hela tiden ska köpa mer och skaffa större bostad och större bil. Man vill hitta något bättre att ägna sin tid åt.

Man behöver i så fall alltså spara undan ganska stora summor pengar varje månad under lång tid och måste vara beredd att leva ordentligt snålt. Sådant kan vara svårt att genomföra i praktiken – och kanske knepigare för andra än för dig, enligt Ingela Gabrielsson:

– Har man familj driver man ju också andra in i detta och måste tänka på hur det påverkar dem i nuet och på sikt att leva så snålt som detta kräver. Och ibland kommer livet emellan och nya utgifter dyker upp som gör att man inte kan spara som planerat, eller att det tar längre tid.

Viktigt är också att ta höjd för hur inflationen kan påverka sparandet. Ingela Gabrielsson manar till allmän försiktighet, och till att inte låta sig dras med i börsrus.

– Det man sparar ska man placera tryggt och inte ta för stora risker med, så att man vet att man får en avkastning.

Att spara och investera på börsen med ekonomisk frihet i sikte förutsätter också att man har råd att låta pengarna ligga stilla under ganska lång tid – så att man inte behöver bry sig så mycket om börsens svängningar.

Så om man vill skapa sig ett så stort sparkapital underlättar det om man redan har ett visst oberoende?

– Ja, man kanske har en bostad som man säljer för pengar som man sedan kan köpa en billigare bostad för på landet, redan där har du ju ett startkapital.

Ingela Gabrielsson har följt trenden kring ekonomisk frihet under de senaste åren och tycker sig se att det ofta finns en sorts samhällskritik bakom önskan om ekonomisk frihet.

– Många ifrågasätter meningen med att vi hela tiden ska köpa mer och skaffa större bostad och större bil. Man vill hitta något bättre att ägna sin tid åt.

En som har pratat mycket om ekonomisk frihet är Jan Bolmeson som tillsammans med sin fru Caroline Bolmeson driver bloggen "Rika tillsammans". Han tycker också att det finns skäl att balansera bilden.

– Det kräver extrem ansträngning att bli ekonomiskt fri vid 40. Och jag skulle säga att det är en minoritet som strävar efter det eller klarar det. Jag brukar rekommendera att man frågar sig: Vad är viktigt för mig? Vad vill jag göra mer eller mindre av? Vad kostar det livet?

För honom själv bestod drivkraften till stor del av en önskan om att kunna sova tryggt på natten.

– Hade du frågat mig för 15 år sedan, hade jag sagt att motivationen var att jag ville vara fri att göra vad jag vill. Men efter en hel del terapi vet jag att det handlar lika mycket om rädslan för att det ska gå åt skogen.

För paret Bolmeson har det svåraste varit att göra prioriteringar.

– Till exempel om man ska ta det där jobbet som är bättre betalt men ligger längre bort, eller hellre jobba nära och kunna hämta barnen tidigt. De besluten kan vara kluriga.

BEGREPP SOM ÄR BRA ATT KÄNNA TILL

+ Ekonomiskt oberoende/fri: När dina passiva inkomster, till exempel avkastning från investeringar och sparande, överstiger dina utgifter.

+ Avkastning: Det man tjänar på en investering, till exempel aktier som stiger i värde. Motsvarigheten till ränta på ett sparkonto.

+ Fyraprocentsregeln: Ett sätt att räkna ut hur stort kapital man behöver för att kunna leva på det i åtminstone 30 år, utan att det minskar. Det finns flera tolkningar av regeln – en är att kapitalet behöver ge minst fyra procents avkastning varje år och att de fyra procenten ska täcka alla grundläggande utgifter.

+ Sparhorisont: Hur länge man tänker spara och när man behöver pengarna.

Källa: Ingela Gabrielsson, Nordea, Unga aktiesparare, Avanza.

ANNONS