Bearnaisesås är ett av våra mest älskade tillbehör, inte minst nu till sommaren när grillarna dammas av och kött och grönsaker ska serveras. Sauce Béarnaise betyder ordagrant sås från Béarn och är en klassiker i det franska köket. Béarn är en region i sydvästra Frankrike där såsen traditionellt får smak av schalottenlök, dragon, vinäger och salt.
I dag finns det en uppsjö av olika sorters kylda bearnaisesåser att köpa i butikerna för den som inte vill göra sin egen, även om både smak och konsistens skiljer sig rejält från den hemmagjorda förlagan. Smör är traditionellt huvudingrediensen i bearnaise, men i de kylda varianterna använder samtliga tillverkare, vars såser vi har testat, i stället rapsolja. Främsta anledningen är att produkten får ökad hållbarhet. Med smör i skulle den kylda såsen också stelna och bli hård, så för att få till den klassiska smörsmaken tillsätts i stället aromer.
Även om det inte går att jämföra burkbea med den hemlagade motsvarigheten är det ändå de klassiska smakerna av smör, ägg, dragon och vinäger som vi letar efter. Fyra av såserna får godkänt betyg av testpanelen.
Vinnare är Coops krämiga, fluffiga bearnaisesås med tydlig dragonsmak och perfekt balans mellan syra och sälta. Den är också billigast i testet. I Vegmes luftiga och lätta veganska bearnaise ersätts äggulorna av sojabönor och stabiliseringsmedlet xantangummi som gör den krämig. På två av burkarna syns kända ansikten – kockarna Erik Lallerstedt och Johan Jureskog frontar var sin variant. Jureskogs sås smakar pulversås och örtkrydda tycker panelen, medan Lallerstedts bea får näst högst betyg. Fem av åtta tillverkare anger hållbarhet för öppnad förpackning på burken, som varierar från enbart fem dagar (Garant) till hela sju veckor (Biggans).
SÅ GJORDE VI
Vi valde ut åtta ätfärdiga bearnaisesåser från butikernas kyldiskar och gjorde ett blindtest med hjälp av en panel på sex personer. Utseende, smak, doft och konsistens betygsattes i ett sammantaget betyg på en skala från ett till fem.
COOP: BEARNAISE MED DRAGON
Cirkapris: 14,95 kr.
Storlek: ca 230 ml (200 g).
Pris per 100 ml: 6,50 kr.
Förpackningstyp: Plastburk.
Öppen förpackning hållbar i kylen (enligt tillverkaren): Ingen uppgift.
Fett/100 g: 67 g.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, äggula, vinäger, ättiksprit, dragon 0,8 %, salt, socker, persilja, koriander, nejlika, timjan, vitlök, kryddpeppar, mejram, chili, solrosolja, glukossirap, kryddextrakt, lökextrakt, citronjuicekoncentrat, kornmaltsvinäger, dragonextrakt, arom, konserveringsmedel (E 202), förtjockningsmedel (E 415), färgämne (E 160a).
Omdöme: Testets billigaste bea har fin färg, stora örtblad och en perfekt balans mellan syrlighet och sting. Konsistensen är krämig, nästan fluffig. En riktigt god bearnaise som genomgående får höga betyg av panelen.
ERIKS/KAVLI: BEARNAISE
Cirkapris: 22,95 kr.
Storlek: 230 ml.
Pris per 100 ml: 9,98 kr.
Förpackningstyp: Plastburk.
Öppen förpackning hållbar i kylen (enligt tillverkaren): 15 dagar.
Fett/100 g: 80 g.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, äggula, vinäger, salt, fransk dragon, konserveringsmedel (kaliumsorbat), kryddor (bl a cayennepeppar), socker, aromer, lök, färgämne (kurkumin)
Omdöme: Den här såsen har en ljust gröngul färg som nästan skiftar i neon, med strimlor av gröna örter. Fin, fluffig konsistens. En mild bearnaisesmak med lagom syra och en tydlig smak av dragon, men även lite curry som piggar upp.
GARANT: KLASSISK BEARNAISE
Cirkapris: 17,95 kr.
Storlek: 220 ml.
Pris per 100 ml: 8,16 kr.
Förpackningstyp: Plastburk.
Öppen förpackning hållbar i kylen (enligt tillverkaren): Upp till 5 dagar.
Fett/100 g: 67 g.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, äggula, dragonvinäger, rödvinsvinäger, dragon 1,0 %, salt, persilja, chili, smörarom, konserveringsmedel (E202), färgämne (betakaroten).
Omdöme: Garants produkt är en lite lösare sås som upplevs som ganska fet och mild. Den är ljust gul med gröna örter i och smakar lagom syrligt. Panelen känner också en tydlig smak av majonnäs. En bra bruksbearnaise för vardagsmiddagen
VEGME: BEARNAISE
Cirkapris: 29,95 kr.
Storlek: 170 ml.
Pris per 100 ml: 17,62 kr.
Förpackningstyp: Plastburk.
Öppen förpackning hållbar i kylen (enligt tillverkaren): Ingen uppgift.
Fett/100 g: 65 g.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, dragon, lök, estragon, sojabönor, vinäger, salt, stabiliseringsmedel (xantangummi), cayennepeppar, citronjuice, vitpeppar, körvel, persilja, arom, färgämne (betakaroten).
Omdöme: Brungul, luftig sås. Mycket tydlig lök- och dragonsmak och hög syra men med en viss bismak. Den veganska bean delar panelen, några blir positivt överraskade och andra tycker att den smakar för mycket dragon.
LOHMANDERS: BEARNAISE ORIGINAL
Cirkapris: 20,95 kr.
Storlek: 230 ml.
Pris per 100 ml: 9,11 kr.
Förpackningstyp: Plastburk.
Öppen förpackning hållbar i kylen (enligt tillverkaren): Ca 14 dagar.
Fett/100 g: 77 g.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, äggula, vinäger, ättika, salt, dragon, lökextrakt, glukossirap, socker, citronkoncentrat, vitlök, kryddor, örtkryddor, färgämne (betakaroten), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat), aromer.
Omdöme: Lohmanders produkt är en blekt gul sås med en tjock och krämig konsistens och stark doft. Bearnaisen har en svag dragonsmak, godkänd syrlighet och sälta, men är alltför mild och lite plastig i smaken för att blidka panelen.
RYDBERGS: BEARNAISE DRAGON & PERSILJA
Cirkapris: 26,95 kr.
Storlek: 250 ml.
Pris per 100 ml: 10,78 kr.
Förpackningstyp: Plastflaska.
Öppen förpackning hållbar i kylen (enligt tillverkaren): Ingen uppgift.
Fett/100 g: 74 g.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, äggula, vinäger, salt, dragon, persilja, lök, vitlök, kryddor, örtkryddor, citronkoncentrat, glukossirap, socker, färgämne (betakaroten), surhetsreglerande medel (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom.
Omdöme: Ljusgul sås med spår av hackade örter. Gräddig, med svag dragonsmak som drar lite åt det sötare hållet. Saknar syrlighet och är relativt lös i konsistensen. "Barnbearnaise", tycker någon i panelen
JOHAN JURESKOG SELECTION/PQM: BEARNAISESÅS
Cirkapris: 24,95 kr.
Storlek: 230 ml.
Pris per 100 ml: 10,85 kr.
Förpackningstyp: Plastburk.
Öppen förpackning hållbar i kylen (enligt tillverkaren): Ca 14 dagar.
Fett/100 g: 57 g.
Ingredienser: Rapsolja, vatten, äggula, vinäger, schalottenlök, salt, dragonvinäger, tomater, körvel, dragon, solrosolja, socker, vitpeppar, vitlökspulver, selleri, chili, lök, kryddor, glukossirap, druvsocker, tapiokastärkelse, naturliga aromer, arom (smör och kött), färgämne (karoten).
Omdöme: Brungul, krämig bea med mycket dragonblad. Påminner dock om pulversås och saknar syrlighet. En panelmedlem tycker att den smakar aromatkrydda, andra känner smak av svamp och saknar bearnaise-karaktären.
BIGGANS: BÉARNAISE KLASSISK
Cirkapris: 21,95 kr.
Storlek: 230 ml.
Pris per 100 ml: 9,54 kr.
Förpackningstyp: Plastflaska.
Öppen förpackning hållbar i kylen minst (enligt tillverkaren): 35 dagar.
Fett/100 g: 53 g.
Ingredienser: Vatten, rapsolja, vinäger, ägg, kryddor, emulgeringsmedel, konserveringsmedel (E202, E211), arom, färgämne (E160a)
Omdöme: En vitgul sås med lite finhackade örtblad. Smakar mer dressing än bearnaise, och har en alltför rinnig konsistens för panelens smak. "Blaskig crème fraiche-dressing med mycket majonnässmak", tycker någon.
SMAKSÄTT FÖR GODARE RÄTT
Att slå sin egen bearnaisesås är lätt, tycker i alla fall de som kan. Vill man göra det enkelt för sig går det fint att sätta en personlig touch på sin favorit-bea – även om den kommer från en burk. Då kan du ändå kalla den hemgjord!
+ Tryffelbearnaise: Tillsätt ett par droppar tryffelolja i bearnaisesåsen och njut till pommes frites och hamburgare.
+ Chilibearnaise: En tesked srirachasås i en deciliter bea sätter fart på smaklökarna. Gott till fisk, sallader och grillad korv!
+ Choronsås: Bearnaise smaksatt med tomat. Vispa ner tomatpuré, servera ljummen till grillat kött.
+ Kimchibearnaise: Ge din barbecue en koreansk touch och servera bean med en tesked mixad kimchi i. Kimchi är fermenterade grönsaker, ofta kål.
+ Misobearnaise: Rör ner en matsked miso i en burk bea. Såsen kan behöva värmas upp försiktigt för att kunna mixas ihop väl. En höjdare till grillad sparris.
+ Foyotsås: Smaksätt bearnaisesåsen under vispning med steksky eller köttglace från den rätt som såsen ska serveras till.