Hovrätten tar hänsyn till gärningsmannens låga ålder och ändrar tingsrättens dom gällande påföljden för en våldtäktsdömd man.
Hovrätten tar hänsyn till gärningsmannens låga ålder och ändrar tingsrättens dom gällande påföljden för en våldtäktsdömd man. Bild: Filip Landqvist

Sänkt straff för våldtäktsdömd man

Tingsrätten dömde den 20-årige mannen till fängelse i 2 år och 8 månader för våldtäkt. Hovrätten dömer nu ut ett kortare fängelsestraff.

ANNONS

I slutet av fjolåret meddelade tingsrätten dom mot en 20-årig Herrljungabo som stått åtalad för två våldtäkter. På en av åtalspunkterna fälldes mannen, men på den andra punkten ansågs bevisningen för svag och han friades från brott. Påföljden bestämdes då till fängelse i 2 år och 8 månader.

Domen överklagades till hovrätten där åklagaren ville ha 20-åringen fälld för båda gärningarna och att ett strängare straff skulle dömas ut. Den misstänkte ville själv se att åtalet ogillades i sin helhet, och att han under alla omständigheter skulle få en lindrigare påföljd.

När det gäller själva gärningar gör hovrätten nu samma bedömning som tingsrätten. Det innebär att den fällande domen för en våldtäkt står fast. På den andra åtalspunkten frias mannen från misstankar om brott. När det kommer till påföljden menar hovrätten att det finns vissa försvårande omständigheter som att gärningen "innefattar inslag av våld" och att offret har utsatts för "avsevärd kränkning". De menar att det därmed är uteslutet med annan påföljd än ett fängelsestraff. Rätten tar dock hänsyn till gärningsmannens låga ålder och sätter ner påföljden till fängelse i 2 år och 4 månader. Mannen ska betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan och han ska vara fortsatt häktad.

ANNONS
ANNONS