Respekt för kroppen – och en boost för självkänslan


– Wow, så bra du står där!
– Sträck på tårna! Sträck, sträck sträck... För andra gången bjöd i veckan Cirkus Titan in till cirkusskola på sportlovet.

ANNONS

Förra vintern höll man till i Herrljunga Folkets park – den här gången var kulturhuset platsen för jonglering, akrobatik och andra cirkuskonster.

– Klart att vissa tycker att det är lite läskigt, men vi tror att cirkus har något för alla. Det finns så många discipliner, menar Jakkin Wiss och får medhåll av sin kompis och kollega i Cirkus Titan, Ann Bergström.

"Gett mig en självkänsleboost"

– Jag älskar ju cirkus för att alla kan hitta något där! Cirkusen har gett mig en väldig självkänsleboost. Barnen får en respekt för sin kropp som inte är utseendebaserad och det är fantastiskt, tycker Ann, som började med cirkuskonster först som vuxen.

ANNONS

Sitta på kontor var inte alls min grej.

– Det är väl lite ovanligt. Jag träffade Jakkin som är min bästa kompis nu, och blev medryckt på träning, förklarar hon med ett leende. Sedan fick jag lära mig fler och fler tricks.

Om någon sa att du skulle bli cirkusartist när du var liten...?

– Då hade jag sagt att jag skulle bli advokat, haha! Men sitta på kontor var inte alls min grej, upptäckte jag.

Cirkusartister på heltid

På den långa utrullade mattan i kulturhuset tränas det på att stå på händer och göra handvolter. Ett 20-tal barn har dykt upp. De flesta har redan träffat Cirkus Titan förut, när Ann och Jakkin har varit runt i kommunens skolor och lärt ut cirkuskonster.

Båda bor i Herrljunga kommun, jobbar som cirkusartister på heltid och cirkusskolorna för barn är bara en liten del av verksamheten.

Jag började uppträda som gycklare och kände sedan att cirkus var en naturlig väg att gå.

– Vi gör liveföreställningar, företagsevent, torgkalas med clowner, stunt till film och tv... allt möjligt, säger Ann. Jakkin har hållit på med cirkus sedan han var barn och var bara 13 år när han hade sin första betalda föreställning.

Har det i blodet

Jakkin berättar att han kommer från en artistsläkt och så att säga har passionen för att roa en publik i blodet.

– Jag började uppträda som gycklare och kände sedan att cirkus var en naturlig väg att gå. Så det blev cirkusgymnasium och jag har jobbat som cirkusartist sedan dess.

Jag gillar att kasta upp saker i luften och sedan få ner dem igen.

Efter fikastunden får barnen välja fritt vilka cirkuskonster de vill öva lite mer på. Bröderna Hjort - Filip, 9 och Jack, 7 - provar på jonglering.

– Jag gillar att kasta upp saker i luften och sedan få ner dem igen, säger Filip.

– Det är jättekul att göra olika saker som jag inte har gjort förut. Men man måste träna väldigt mycket, där har Jakkin rätt, konstaterar Jack insiktsfullt.

ANNONS