Bild: Maria Loewen

Rekordmånga katter salmonellasmittade

Västra Götaland har just nu rekordmånga fall av salmonellasmittade katter. Fem av dem har upptäckts i Herrljunga de senaste veckorna.
- Var uppmärksam på hur din katt mår, råder miljöinspektör Carola Adolfsson.

ANNONS
|

LÄS MER:Noel cyklade ett kvarts varv runt jorden

Att vara noggrann med den egna handhygienen och rengöringen av kattlådan är två andra råd Carola Adolfsson ger alla kattägare just nu.

- Salmonella kan smitta från katt till människa, därför är det viktigt med hygienen, förklarar Carola för AT.

Varför är det så mycket salmonella bland katter just nu?

- Det vet jag inte riktigt, mer än att man tror att det kommer från småfåglar. Sedan vet man ju inte om ökningen beror på att folk har blivit duktigare på att ta sin katt till veterinären. Eller om veterinärerna kanske har blivit bättre på att rapportera in salmonellafallen.

ANNONS

Varierande symtom

Feber, aptitlöshet, kräkningar och diarré är typiska symtom vid en kraftig salmonellainfektion hos katt. Men många katter får betydligt lindrigare symtom eller inga alls.

Det bästa sättet att förhindra att ens katt smittas är att hålla den borta från fågelbord. Vilket naturligtvis kan vara lättare sagt än gjort...

Något man ändå kan göra om man själv har fågelbord är att vara extra noga med att rengöra fågelbordet. Man kan också lägga ut granris nedanför fågelbordet för att förhindra fåglar från att äta av tappade frön.

LÄS MER:"Man ska veta vad man får på Trädgårdsgatan 6"

ANNONS