Rädslan för coronaviruset verkar få även friska personer att välja bort shoppning. Kungsgatan i Vårgårda har gapat tommare än vanligt de senaste dagarna.
Rädslan för coronaviruset verkar få även friska personer att välja bort shoppning. Kungsgatan i Vårgårda har gapat tommare än vanligt de senaste dagarna. Bild: Jenny Schagerlind

Orosmolnen hopar sig över de lokala butikerna

Butikshandeln i Vårgårda och Herrljunga har det tufft även i vanliga fall. Just nu balanserar man på avgrundens kant – eller åtminstone farligt nära den – och oron verkar sprida sig snabbare än coronaviruset själv bland de lokala handlarna.
– Det här kan inte vara så värst länge till innan det går åt skogen, säger butiksägaren Eleonor Ahlgren.

ANNONS
|

Häromdagen publicerade Johanna Forster, ordförande i Vårgårda Centrumförening och ägare till skobutiken Högt & Lågt, ett känslosamt inlägg på butikens instagramkonto. Ett inlägg som doftar panik, där hon bland annat skriver:

"Vad händer om man inte får gå någonstans? Om vi småföretagare åker ner i avgrunden av detta virus, hur ska vi någonsin kunna ta oss upp igen? ...Kan vi hjälpas åt att hålla oss levande?"

Johanna Forster, butiksägare och ordförande i Vårgårda Centrumförening, vädjar till kunderna att inte svika de lokala butikerna nu.
Johanna Forster, butiksägare och ordförande i Vårgårda Centrumförening, vädjar till kunderna att inte svika de lokala butikerna nu. Bild: Nelly Lisevall

Johanna Forster säger till AT att hon egentligen mest är orolig inför framtiden, om coronapaniken fortsätter.

Grumlar den här oron glädjen över din utmärkelse Årets kvinnliga företagare i Vårgårda?

– Jo, men så är det ju. När man driver eget är oron konstant, och med det här blir det ännu värre. Sedan är regeringens beslut inget jag kan styra över, men man får göra vad man kan.

ANNONS

Och vad gör du?

– Jag tänker att man får vara flexibel. Kanske ha öppet lite andra tider. Plocka ut skor för att prova utanför butiken eller till och med komma hem med dem till kunden om det är någon som inte kan ta sig hemifrån. Än har jag inte fått några sådana förfrågningar, men det kanske kommer.

"Bara att gasa nu"

– Jag hoppas att alla kunder fortsätter att vara de lokala butikerna trogna och inte bara låser in sig. Ring och fråga din butik om de kan hjälpa dig, ta inte för givet att de inte kan det, uppmanar Johanna.

Det är ingen idé att bromsa sig ur en uppförsbacke.

Eleonor Ahlgren som driver klädbutiken Ellas garderob i stationshuset i Herrljunga är också orolig över händelseutvecklingen. Under tisdagen hade kunderna i butiken varit lätträknade.

– Det här kan inte vara så värst länge till innan det går åt skogen, menar Eleonor. Vi har ju en hyra att betala och vårkläder som precis har kommit in.

– Men det är bara att gasa nu, fortsätter hon. Det är ingen idé att bromsa sig ur en uppförsbacke. Vi kör med lite rabatter och har också gått ut på Facebook och Instagram och erbjudit hemleverans åt de som inte kan ta sig till butiken.

Färre tågavgångar påverkar

Alla butiksägare i Herrljunga har kommit överens om att sprita kortterminalerna efter varje kund. Ändå verkar många svika de lokala butikerna.

– Jag förstår inte det här, är man frisk kan man väl gå ut och handla? Det är inte alls lika många tågavgångar som stannar i Herrljunga längre och det märks i butiken. Men det är väldigt få Herrljungabor som kommer också, konstaterar Malin Lindahl som är anställd hos Ellas garderob.

Då Herrljunga Köpmannaförening hade möte förra veckan uttryckte många samma oro som Eleonor och Malin känner.

– Men vi försökte lugna varandra och säga att vi löser det här tillsammans, säger Eleonor.

Mindre spontanshopping

Hos Ahlqvist Papper & Lek i Vårgårda sviker också kunderna.

Vi har öppet precis som vanligt... men om vi ska kunna fortsätta finnas måste folk komma.

– Ja, det är mycket lugnare än det brukar vara! De flesta som kommer in har ett ärende. De där som bara går och kikar har blivit klart färre, säger butikschef Jessica Ahlqvist.

Är du orolig för butiken på sikt?

– Svårt att säga hur det här utvecklar sig, om det bara är just nu folk är rädda... Men ja, man blir ju orolig om det här fortsätter.

– Mår man bra ska man komma och handla, tycker Jessica. Vi har öppet precis som vanligt, och har inte tänkt att ändra öppettiderna heller, men om vi ska kunna fortsätta finnas måste folk komma.

ANNONS