Nu står de första småhusen i Od klara: ”Bara positiva reaktioner”

Helt nybyggda villor på landet som hyresrätter. Nej, det hör inte till vanligheterna men är just vad som har byggts i Od.
– Det är fantastiskt, precis vad jag behöver, säger en av hyresgästerna Ulla Johansson om den smått unika boendeformen.

ANNONS
|

LÄS MER:Hon satsar på nybyggda småhus i Od

Den första etappen som omfattar två mindre hus på 70 kvadratmeter är i mål. Leaderprojektet och aktiebolaget som ligger bakom, OAS Fastighetsutveckling, berättade AT om i november förra året. Då var allt fortfarande på projekteringsstadiet och Gerd Ljungqvist Persson, som håller i Leaderprojektet förklarade valet att bygga småhus såhär:

– Bakgrunden är att det under lång tid har efterfrågats bostäder, och särskilt hyresboenden. Det råder en brist på det, inte bara i Herrljunga utan i hela landet.

Det är en stolt Gerd som nu tar emot tidningen i området Stenlyckan i Od för att visa upp de två första husen. Även Gerds man Håkan Persson som har varit projektledare för själva byggnationen finns på plats.

ANNONS
Byggprojektledaren Håkan Persson menar att husen är unika. ”Det är lösvirkeshus, designade från grunden.”
Byggprojektledaren Håkan Persson menar att husen är unika. ”Det är lösvirkeshus, designade från grunden.” Bild: Jenny Schagerlind

– Det är lösvirkeshus, designade från grunden. Vi har tagit fram egna ritningar och haft en egen byggrupp, berättar Håkan. Så de här husen är unika, det finns nog inga likadana.

Trähusen är målade i falurött med vita knutar för att smälta in i kulturlandskapet. En del träd och andra växter har sparats på tomterna som är en kombination av gräsmatta och naturtomt. Där inne finns tre rum och kök och en inredningsbar vind med 30 kvadratmeter boyta.

I nuläget finns ingen möjlighet för hyresgästerna att använda vinden som boyta, men Gerd menar att det är bra att möjligheten finns, till exempel om man i framtiden erbjuder hyresgäster att köpa loss husen.

Gerd Ljungqvist Persson konstaterar att intressenterna är i alla åldrar, från ungdomar till pensionärer.
Gerd Ljungqvist Persson konstaterar att intressenterna är i alla åldrar, från ungdomar till pensionärer. Bild: Jenny Schagerlind

Den 1 juni är det inflyttning för de första hyresgästerna, och en handfull personer står redan i kö för att få hyra husen i kommande etapper.

– Det är pensionärer, ensamstående, par men också ungdomar som har visat intresse, konstaterar Håkan.

– Ja, det är en mix, alla som tycker att husen är lagom stora, instämmer Gerd.

På tomterna alldeles intill ska de två husen i etapp 2 stå klara i december. Båda blir något större än de två första, och ska få en boyta på 100 kvadrat.

Både Gerd och Håkan försäkrar att byggnationen inte har orsakat några protester alls bland grannarna i Stenlyckan.

– Nej, det har bara varit positiva reaktioner, säger Håkan.

Några minuter senare går Mats Nilsson förbi och hejar. Han har bott i området i 37 år.

– Det är jättekul, säger han om det faktum att han snart får nya grannar.

Nu får jag testa om jag trivs att bo såhär på landet själv. Men man har ju ändå grannar så man är inte helt isolerad.

I ett av de nya husen flyttar prästen Ulla Johansson in om några dagar. Hon arbetar åt Svenska kyrkan i Od och ser fram emot att få närmare till jobbet, men framför allt att få komma ut på landet. Idag bor Ulla i en lägenhet i Borås.

Vad säger du om den här boendeformen?

– Det är fantastiskt, precis vad jag behöver. Nu får jag testa om jag trivs att bo såhär på landet själv. Men man har ju ändå grannar så man är inte helt isolerad.

– Jag har längtat länge efter att få komma ut på landet. Och Od är vackraste platsen! Man får frid i själen där.

Tror du att du köper ett hus längre fram om du trivs?

– Nej, jag kommer nog faktiskt vilja fortsätta att hyra. Man blir ju bara äldre och det är mycket som ska fixas med ett hus du äger själv.

LÄS MER:Filipsson vill skapa ny egnahems-rörelse

LÄS MER:De har byggt hus på unika strandtomter

Leaderprojektet OAS Boende och Service

Projektet startade 2018 och ska avslutas våren 2022. Det har bland annat resulteras i aktiebolaget OAS Fastighetsutveckling, som har hela 136 aktieägare.

Bolaget bygger småhus på landsbygden för uthyrning. Etapp två ska vara klar i december 2021.

När bygget av etapp tre påbörjas är inte klart än, men sökandet efter lämpliga tomter i bygden pågår.

ANNONS