Ingemar Kihlström (KD).
Ingemar Kihlström (KD). Bild: Urban Kärvling

Kihlström (KD) får tunga rättspolitiska uppdrag

En skenande mängd sprängdåd men också en sjunkande brottslighet. Ingemar Kihlström, som nu vikarierar som KD:s rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet, lär ha två intensiva månader framför sig. – Vi behöver fler poliser för att skapa lugn, säger han.

ANNONS
|

Andreas Carlson (KD) ska vara pappaledig till 18 mars och kliver därmed tillfälligt av sina politiska uppdrag. Det innebär att strålkastarljuset flyttas till en viss 54-årig före detta skolpolitiker från Herrljunga. Ingemar Kihlström, som är ledamot i justitieutskottet kliver nu tillfälligt upp som vice ordförande samt rättspolitisk talesperson för KD.

– Det är en intressant och inspirerande uppgift. Det var 1,5 år sedan jag bytte spår och gav mig in i rikspolitiken och jag har fått sätta mig in i ett nytt jobb, säger han.

Nu lär du synas mer?

– Ja. Från att ha jobbat tillsammans med andra står jag nu i frontlinjen, hur kommer det att vara? Vi är en del av en aktiv opposition som förväntas uttala sig. Jag är glad att jag fått det här förtroendet.

ANNONS

Ingemar Kihlström konstaterar att han märkt av konsekvensen av sitt nya uppdrag redan. TT har velat ha en kommentar efter att Säpochefen Klas Friberg skrivit i DN Debatt om ett nytt EU-direktiv som ska ge medlemsstaterna möjligheter att få tillgång till information i appar och på sociala medier.

Intervju med Ekot väntar efter att AT lagt på luren.

– Polisen måste ges möjlighet att övervaka det här inte bara vanliga sms, när det finns risk för brott annars riskerar man ligga ett steg efter, säger Kihlström.

Han har därför riktat en fråga till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för att få svar om det stämmer att Sverige kommer att avstå från den nya möjligheten i svensk lag.

Heta nyheter brukas ibland kallas sprängstoff, och det har det varit mycket senaste tiden.

– Det går knappt en dag utan att man undrar var har det sprängts nu. Det var flera hundra sprängningar förra året.

Hur ska man förstå det?

– Det är uppgörelser mellan gäng där tröskeln att ta till våld har sjunkit. Det finns nu en råhet i samhället. Efter att du tänder på har du ingen kontroll längre över vad som ska hända. Du riktar dig mot individer men bryr dig inte om andra drabbas. Det har varit änglavakt att ingen skadats i de senaste sprängningarna. Det kunde ha drabbat en mamma eller skolklass. Det är en skrämmande tendens, säger Ingemar Kihlström.

Att som tidigare nämnts i artikeln ge polisen förutsättningar att hänga med i den tekniska utvecklingen är ett sätt att motverka den nya brottsligheten, enligt Kihlström. Samt fler poliser.

Trygghetsundersökningar visar att många Herrljungabor likt andra svenskar tror att brottsligheten ökar, när den i själva verket minskar. Då är det kanske inte så konstigt att otrygghet sprider sig.

Ingemar Kihlström ser förklaringen i det informationstäta samhället.

– Vi har en allmänt minskande brottslighet men samtidigt ökar vissa typer av brott och det blir mycket fokus på det. I 99 fall av 100 är det ofarligt att gå i Herrljunga på kvällen. Vi måste återskapa tryggheten med tillräckligt många poliser och ta bort förutsättningarna för att människor väljer en brottslig bana.

ANNONS