"Jag tänker inte låta mig slås ner av sådant här"

ICA-butikens ägare Christian Palmén är både arg och ledsen över vad hans anställda blev utsatta för. Samtidigt vill han inte låta rånet påverka butiken mer än nödvändigt.
– Jag tänker inte låta mig slås ner av sådant här. Vi ska ha öppet som vanligt.

ANNONS
|

LÄS MER:Väpnat rån mot ICA Nära i Ljung

Det är dagen efter rånet då två anställda på ICA Nära i Ljung hotades att lämna ifrån sig dagskassan av två maskerade män med kofot. De drabbade, som egentligen skulle ha jobbat i butiken även på söndag morgon, har fått ledigt.

Istället står en av Christian Palméns söner i kassan. Själv är han fullt upptagen med att ringa försäkringsbolag, prata med polisen och svara på frågor från journalister.

Han tar sig ändå tid att sitta ned en stund med AT:s reporter i butikens personalrum.

– Vi har haft inbrott några gånger tidigare men aldrig blivit rånade förut, konstaterar han.

ANNONS

– Jag tänker inte låta mig slås ner av sådant här. Vi ska ha öppet som vanligt.

Det var vid stängningsdags de maskerade rånarna bröt sig in genom butikens bakdörr och sedan tvingade till sig dagskassan.

– Det tar minst en halvtimme för polisen att ta sig hit och jag tror att det var därför vi drabbades, för att butiken ligger på landsbygden. Men jag tror att rånarna väntade sig att de skulle få med sig mer pengar, säger Christian. Dagskassan var bara på några tusenlappar.

Vad tänker du om det som hänt?

– Jag blir ju ledsen för jag tycker inte att någon som jobbar här ska behöva bli hotad. Det är fruktansvärt. Jag blir arg också. Och känner mig lite maktlös. Jag har funderat på om det hade gått att förhindra, men jag tror inte det. Det är inget som har brustit i våra rutiner.

Hur mår de två anställda som drabbades?

– De inte fått några fysiska men, utan det är psykiskt. De är väldigt chockade. Det är nog svårt att känna hur man mår så snabbt, men jag hoppas ju att de är tillbaka här så snart som möjligt.

Hur är reaktionerna bland övriga i personalen?

– Jag tror att alla är skärrade, och tänker nog att det lika gärna kunde ha varit jag. Samtidigt är det mycket kärlek till de som drabbades.

Efter rånet publicerade Christian Palmén flera övervakningsbilder på rånarna på butikens Facebooksida. Många har kommenterat inläggen och uttryckt sin omtanke om de drabbade butiksbiträdena.

– Okej, jag har inte själv hunnit läsa kommentarerna än, men det är ju härligt. Sedan gillar jag inte när det blir sådana här rasistiska spekulationer.

Hur resonerade du kring att lägga ut övervakningsbilderna?

– Nämen det kändes ändå självklart. Dels ville vi få ut informationen om vad som hänt och dels kanske någon känner igen rånarnas skor eller jackor eller något liknande. En del har kommit in i butiken med tips men det är bättre att man ringer 114 14.

ANNONS