Herrljunga kulturskola invigd – men framtiden osäker

Vid årsskiftet bytte musikskolan i Herrljunga officiellt namn till kulturskola. Det firades under lördagen med tårta, musik och bandklippning.
– Den breda kulturen måste få finnas för att vi ska må bra, menar Madelene Engblom, en av de föräldrar som kommit till invigningen.

ANNONS
|

Med sig har Madelene tvillingdöttrarna Inez och Vera, 7 år, som gillar kultur men inte nödvändigtvis vill spela något instrument. Särskilt Vera är mer intresserad av konst och pyssel än av musik.

Att Herrljunga musikskola har blivit kulturskola och erbjuder fler kulturformer än musik tycker Madelene är jättebra.

– Jag är själv inte så musikalisk av mig, utan håller på med keramik. Den breda kulturen måste få finnas för att vi ska må bra, säger hon.

Beroende av bidrag

Herrljunga kulturskola, som den alltså heter numera, har haft musik, dans och bild på schemat sedan 2018. Kriteriet för att få kalla sig kulturskola är just att man erbjuder minst tre olika kulturformer. Därför känns namnbytet logiskt, tycker kulturskolechef Erik Larsson.

ANNONS

Samtidigt konstaterar han att det helt och hållet är tack vare statliga bidrag som man har kunnat bredda sitt utbud.

Tydlig passning till politiken

– Vi hade inte kunnat erbjuda dans och bild annars. Även vår sång- och körverksamhet finns tack vare de bidragen.

Så kulturskolans framtid är lite osäker?

– Så skulle man nog kunna uttrycka det. De statliga pengarna tar slut nästa läsår och då är vi beroende av kommunala pengar, medger Erik Larsson med en tydlig passning till kommunpolitikerna.

Tror du att det kommer avsättas tillräckligt med pengar i kulturskolans budget framöver?

– Det vet jag inte säkert förrän jag ser nästa års budget.

Musikunderhållning och tårta

För bandklippningen en stund tidigare stod bildningsnämndens ordförande Christina Glad. De många nyfikna som kommit till Herrljunga kulturskola den här dagen har nu sökt sig inomhus. Bort från kylan och in till tårta, kaffe och musikunderhållning. Den sistnämnda signerad elever och lärare på kulturskolan.

En av dem är nioåriga Emily som är inne på sin andra termin med fiollektioner. Hennes mamma Nesreen Jbara har kommit för att lyssna på dottern.

– Det är jättebra att kulturskolan finns här i Herrljunga. Att man inte behöver ta barnen till Vårgårda eller Alingsås för att de ska få uppleva olika kulturformer, säger Nesreen nöjt.

ANNONS