Bild: Per Anger

Herrljunga kommun vidtar åtgärder mot coronaviruset

Nu agerar Herrljunga kommun för att förhindra spridning av coronaviruset. Alla publika evenemang ställs in, och alla besök på kommunens boenden ska undvikas.

ANNONS
|

LÄS MER:Höjd risk för att coronaviruset sprids i Sverige

Herrljunga kommun har beslutat att alla besök till kommunens särskilda boenden, både inom äldreomsorg och korttid, samt boenden inom LSS ska undvikas och att personer med luftvägssymtom inte ska besöka kommunens verksamheter. Syftet är att förebygga smittspridning hos riskgrupper, framför allt äldre.

– De är ofta multipelt sjuka och med dagens mått rätt gamla, många rullar runt de 100 åren, säger Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Herrljunga kommun

Dessutom ställs alla publika evenemang in från och med nu, vilket enligt kommunen innebär alla evenemang som innefattar externa besökare.

– Framför allt är det arrangemangen som hålls på våra äldreboenden, vi har mycket caféverksamhet och musikstunder men i dagsläget pausar vi den verksamheten, säger Berith Källerklint.

ANNONS

I dagsläget har Herrljunga kommun inte kännedom om några lokala fall av personer som smittats av coronaviruset. – Inte vad som kommit oss till del. Vi har täta avstämningar med enhetschefer, och vid misstanke ska jag kontaktas omedelbart för att vi ska kunna kartlägga och bromsa ytterligare. Men är det någon av våra vårdtagare som får covid-19 ska de vårdas på sjukhus.

Herrljunga kommun genomför just nu en kartläggning för att förbereda sig på ett större personalbortfall och hur man i så fall kan omfördela personalen.

– Det är dagens arbete att få en överblick över hur vi kan göra om vi får en större mängd personal som insjuknar, säger Berith Källerklint.

LÄS MER:Coronaåtgärder i Vårgårda

LÄS MER:Vårgårdamässan skjuts upp på grund av coronaviruset

ANNONS