Herrljunga kommun inför visselblåsarfunktion

Måndagen den 11 juli lanserade Herrljunga kommun sin nya visselblåsarfunktion. Via funktionen kan kommunanställda tryggt anmäla misstänkta oegentligheter i organisationen.
– Jag hoppas den kommer användas när den behövs, säger säkerhetschef Anette Falk.

ANNONS
|

Muta, bedrägeri, stöld eller jäv. Det är några av de oegentligheter som kommunanställda nu kan anmäla via den nya visselblåsartjänsten. Enligt säkerhetschef Anette Falk är det med anledning av det nya EU-direktivet som stärker skyddet för visselblåsare ytterligare som kommunen nu har infört tjänsten.

– Företag med över 50 anställda måste numera ha en visselblåsarfunktion, säger Anette Falk.

Får hjälp av jurister

För att säkerställa anonymitet har kommunen anlitat ett extern mottagare som tar emot anmälningarna.

– I och med det får vi också hjälp av jurister att göra en första bedömning om det är en visselblåsning eller inte, det kan vara svårt att bedöma ibland. Sen kan vi också få hjälp med själva utredningen om vi bedömer att det inte är lämpligt att vi själva gör det, Anette.

ANNONS

Anette tydliggör dock att tjänsten inte ska användas för exempelvis känsliga HR-frågor eller allmänna synpunkter på exempelvis ledarskap, arbetsmiljö eller verksamhetsplanering.

– Det är en funktion där man ska kunna anmäla oegentligheter som är av allmänt intresse. Det handlar inte om att man ska anmäla sitt missnöje sin över arbetsmiljön utan det ska man fortfarande ta via sin chef eller HR.

Tror du att den kommer att användas?

– Jag hoppas att den kommer användas när den behövs. Jag hoppas också att folk hittar den och känner sig trygga med att anmäla om de har upplevt något.

LÄS MER:Här är de tio vanligaste efternamnen i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga

LÄS MER:Algblomning i Sämsjön i Herrljunga

ANNONS