Bild: Per Anger

Felparkeringar dyrt för kommunen

Nu tvingas Herrljunga kommun anlita väktare för att komma till rätta med ”eskalerande” felparkering. Notan för kommunen blir 60 000 kronor per år.
– Det blir ett problem för snöröjning och när vi ska sopa på gatorna. Men även för räddningstjänsten, säger gatuchef Claes-Håkan Elvesten.

ANNONS

Problemet har några år på nacken och är eskalerande enligt Claes-Håkan Elvesten. Det märktes när Herrljunga Bostäder började avgiftsbelägga sina parkeringar. Störst problem har kommunen med långtidsparkering på gatan.

– Istället för att hyra en parkering så ställer man sig på gatan, säger Elvesten.

Här gäller 24 timmar men många står betydligt längre än så, och det blir ett problem för kommunens fordon.

– Vi har problem när vi kör snöröjning och när vi ska sopa på gatorna. Men även för räddningstjänsten.

Felparkeringsplatser sker också på handikapparkering där bilar ställer sig utan tillstånd.

Nu har kommunen tröttnat och valt att anlita Securitas som ska övervaka att parkeringen sker på rätt sätt.

ANNONS

Claes-Håkan Elvesten betonar att bötesfällning inte kommer innebära något klirr i kassan för kommunen, det är inte därför åtgärden införs. Tvärtom beräknar förvaltningen att kommunen tvingas skjuta till 60 000 kronor per år.

– Upplägget med Securitas liknar det Vårgårda har och vi beräknar vara igång 1 april. Det är bra att informationen sprids för vi gör inte det här för att få in pengar utan för att få ordning på parkeringsproblemet. Vi har dragit oss för att införa det här in i det längsta, men nu gör vi det för vi ser ett ökande problem, säger Claes-Håkan Elvesten.

Samtidigt som felparkeringar kommer att belasta den kommunala budgeten så går det samtidigt att konstatera att kommunen sparar pengar på den milda vintern.

Den handlar om att snösvängen inte behövts alls under hösten 2019.

– Vi hade inga åtgärder under hösten. För 2019 blir det närmare en miljon vi sparar. Men hur det blir för 2020 är för tidigt att säga, konstaterar Claes-Håkan Elvesten.

ANNONS