Ett 100-tal personer har hört av sig till Herrljunga kommun de senaste två veckorna och erbjudit sig att jobba extra inom vården.
Ett 100-tal personer har hört av sig till Herrljunga kommun de senaste två veckorna och erbjudit sig att jobba extra inom vården. Bild: Jenny Ingemarsson

Enorm respons på vikarielarmet: ”Är vi jätteglada för”

När Herrljunga kommun gick ut och efterlyste vikarier till vården blev responsen enorm. Personalbristen är fortfarande kännbar men det är inte lika krisigt som för två veckor sedan.
– Vi har säkert fått 100 samtal, det är mycket för lilla Herrljunga, konstaterar kommunens bemanningsadministratör Åse Rehbinder.

ANNONS
|

LÄS MER:Akut brist på vårdpersonal i Herrljunga

LÄS MER:Herrljunga socialförvaltning går upp i krisledning

För två veckor sedan vädjade socialförvaltningen i Herrljunga om hjälp, både på kommunens hemsida och i media. Sjukfrånvaron bland vårdpersonalen var så hög att man hade svårt att hinna med alla arbetsuppgifter.

Och efterlysningen gav effekt.

– Det var ett 40-tal som hörde av sig bara första dagen. Vi har säkert haft 100 samtal, det är mycket för lilla Herrljunga. Responsen har varit jättestor och det är vi jätteglada för, säger Åsa Rehbinder.

Merparten av de som har hört av sig har saknat vårdutbildning eller tidigare erfarenhet av vårdjobb.

– Det är allt från pensionärer som är daglediga, och känt att de kan hjälpa till, till de som har ett annat jobb men har kunnat gå in och ta helgpass. Och kommunanställda på andra förvaltningar.

ANNONS

Med hänsyn till vårdtagarnas säkerhet har outbildade vikarier utan erfarenhet främst fått kökstjänster.

– De har fått koka kaffe, brett smörgåsar och varit ett socialt stöd på boendena. Det har gått jättebra. Vi har hittat några riktiga pärlor, och även några vårdutbildade som vi hoppas kan gå in som vikarier fler gånger, berättar Åse Rehbinder.

20-30 vikarier har plockats in till kökstjänster och ungefär lika många till vårdjobb. Den allra mest akuta personalbristen är nu avhjälpt även om situationen fortfarande är ansträngd och många vårdanställda sjukskrivna.

– Men så där oerhört krisigt som det var på vissa enheter är det inte längre. Det har blivit en bättre stabilitet, menar Åse Rehbinder.

LÄS MER:Vård- och omsorg efterfrågar arbetsro

ANNONS