Därför flög stridsflygplan över Herrljunga

Det dånade under tisdagseftermiddagen när tolv stycken stridsflygplan susade över Herrljunga i en traditionsenlig julgransformation. Syftet med flygningen var att försäkra Herrljungabor om att de är i trygga händer – och att önska en god jul.
– Vi står i ständig beredskap, säger Lena Bogren vid Skaraborgs flygflottilj.

ANNONS
|

Vid 15.20-tiden under tisdagseftermiddagen syntes fönsterrutor i centrala Herrljunga dallra till vrålet av jetmotorer.

Det var ett dussin Jas 39 Gripen – de svensktillverkade stridsflygplanen – som flög över kommunen i en våghalsig julgransformation.

– Det finns ju flera anledningar till att vi gör detta, en av dem är att vi faktiskt önskar en god jul och ett gott nytt år och sedan är det så att den här formationsflygningen är en jättebra övning för våra piloter, säger Lena Bogren, kommunikationsansvarig vid Skaraborgs flygflottilj F7.

Herrljungabor kan känna sig trygga

Flygplanen utgick från en militär flygbas i småorten Såtenäs, vid Vänerns kant, Lidköpings kommun. Stridsflygplanen flög i en planerad rutt över flera orter i Västra Götaland.

ANNONS

Men förutom en varm julhälsning är flygningen också en styrkedemonstration för Herrljungaborna.

– Vi vill visa vår närvaro, att vi kan garantera för våra medborgare en säkerhet. Och det gör vi genom att vi syns och att vi hörs. Det vill vi göra så ofta vi kan så att svenskarna vet att vi är beredda att försvara dygnet runt och under dygnets alla timmar, säger Lena Bogren.

Piloterna tränar varje dag och ”aktiveras” så fort det blir skarpt läge, berättar Lena Bogren. Hon vill dock inte gå in på hur ofta stridsflygplanen används mot verkliga hot.

Om ni får ett larm, hur snabbt ska flygplanen vara uppe i luften?

– Jag går inte in på det, men när vi får in en indikation så agerar flygvapnet efter hur larmet ser ut och vad vi är ålagda att göra, svarar hon.

Vill locka fler till yrket

Kanske såg någon Herrljungabo upp på julgranen och upptäckte sitt kall – Försvarsmakten vill nämligen också att den orädda uppvisningen ska locka fler till yrket.

– Vi hoppas givetvis att det ska väcka ett intresse för att arbeta hos oss i flygvapnet, säger Lena Bogren.

Har du bilder eller filmer från flygningen? Skicka in till oss på redaktionen@alingsastidning.se

Vi publicerar bilder och filmer löpande.

LÄS MER:Klart: Gothia Cup återvänder till Alingsås sommaren 2024

LÄS MER:Flodén Byggnadsaktiebolag ska bygga nya skolan i Ingared

LÄS MER:Fullt ös när dansskolan God moves bjöd på drömlik show

ANNONS