IMI Hydronic Engineering i Annelund, tidigare TA Hydronics, varslar 90 personer om uppsägning.
IMI Hydronic Engineering i Annelund, tidigare TA Hydronics, varslar 90 personer om uppsägning.

90 personer varslas på Herrljungaföretag

IMI Hydronic Engineering AB varslar 90 personer på sin anläggning i Annelund efter att företaget lägger montering och lager. I händelsernas centrum står Mats Palm, IF Metallordförande och oppositionsråd i Herrljunga. – Det här är för Herrljunga som när varvsindustrin lägger ner i Göteborg, säger han.

ANNONS
|

LÄS MER:Förstämning i Annelund efter chockbeskedet

Företaget har cirka 350 anställda och varslet kom under torsdagen. IF Metalls ordförande på företaget Mats Palm konstaterar att det är ett tungt besked som kommit.

– Utifrån Herrljunga kommuns förhållanden är det här ett väldigt stort varsel. Det här är för Herrljunga som när varvsindustrin lägger ner i Göteborg. En produktionsanläggning drar med sig underleverantörer, transportörer, vi ska äta lunch någonstans och vi har äkta hälfter som berörs. För Herrljunga blir det här en jätteutmaning.

Företaget, som har tre divisioner, lägger ner två av tre centrallager varav ett finns i Annelund. Följden blir bland annat att all montering flyttas från Annelund till Polen. Orsaken är dålig lönsamhet. Bearbetning och pressgjuteri ska dock finnas kvar vid anläggningen i Annelund.

ANNONS

Sett till bolagets nyckeltal så är IMI Hydronic Engineering ett välmående företag. 2018 var resultatet efter finansnetto 96 miljoner, och 2016 delades det ut 119 miljoner kronor till aktieägare.

"Det finns många stödformer som kan bli aktuella"

Men för orten Annelund och kommunen Herrljunga betyder inte plussiffrorna något.

I sin roll som socialdemokratiskt oppositionsråd i kommunledningen och lokal IF Metallordförande har Mats Palm en unik position och står i någon mening i händelsernas centrum.

– Jag ägnade torsdagen åt att ta kontakt med många olika personer, för att hitta alternativa lösningar både i det korta och långa perspektivet. Jag vill se att de som till slut kommer att beröras får en palett av alternativ att ta ställning till. Det finns många stödformer som kan bli aktuella, och jag har fått bra respons från näringsliv och kommun.

Hur ser du på varslets storlek?

– Vi hade ett liknande för 15 år sedan men det här är svårare att hantera. Det innebär att facket får ligga på intensivare att hitta acceptans bland de anställda att göra något annat inom företaget. Alternativ är att hitta möjligheten att fortsätta i sin yrkesroll på ett annat företag.

Vad har ni fått för indikation om fortsatta förhandlingar med arbetsgivaren?

– Vi ska ha en första sittning i slutet av nästa vecka, inför det vill vi skaffa oss en så bra bild som möjligt.

Kommunalråd Gunnar Andersson
Kommunalråd Gunnar Andersson Bild: Stefan Samuelsson

Kommunalråd Gunnar Andersson (M) säger till AT att kommunen nu måste vara behjälplig och stötta på alla sätt det går.

– Vi har sedan tidigare ett möte inbokat med vd:n (Samuel Levin) och vi får nu föra en diskussion och ha en dialog. Det är ingen nackdel att Mats (Palm) har den roll han har i där, och han och jag har en god relation.

Hur kan kommunen hjälpa?

– Vi kan vara behjälpliga med utbildning till exempel. Det här är något vi måste fundera över. Sen har kommunen alltid behov av människor, men det är inom vården.

Carl-Olov Holmström på Fokus Herrljunga konstaterar att det nu råder en tryckt stämning i bygden.

– Jag var i en affär på torsdag kväll och det var det stora samtalsämnet. Antingen jobbar man på IMI eller så har man någon i familjen som jobbar där. Och det berör mångdubbelt fler, säkert 300, än bara de som varslas. Det är kommunens största privata arbetsgivare, så det är oerhört tråkigt, säger han.

"Det finns hopp"

Men han vill också se hoppet, och det har redan ringt i hans telefon.

– Det finns näringslivskonsulter och andra företag som visat intresse att anställa. Så det finns hopp, säger han.

Fokus Herrljunga har skickat ut information om det som inträffat i sitt nyhetsbrev och tipsar andra företag att höra av sig till Arbetsförmedlingen eller Fokus Herrljunga.

I mars väntar en Jobbmässa som Herrljunga arrangerar med Vårgårda kommun.

– Den kommer väldigt lägligt. Vi går ihop med Vårgårda och det här är ett strålande tillfälle för företag att berätta om sina behov. Många är ledsna i dag men nu gäller det att spotta i händerna.

IMI Hydronic Engineerings vd Samuel Levin kommenterar företagets varsel så här:

– De föreslagna förändringar är en del av IMI Hydronics resa för att bygga en långsiktigt stark fabrik som är konkurrenskraftig och ger god leveransförmåga till våra kunder. Vi kommer investera ytterligare i Ljung för att stärka kärnkompetenserna inom verktyg, gjutning och bearbetning som starkt bidragit till tillväxten av IMI TA.

– För att minska komplexiteten i fabriken har vi samtidigt presenterat en plan på att föra över områden vi inte ser som vår nyckelkompetens, slutmontering och färdigvarulager, vilket förklarar varslet och dess storlek. Jag förstår att detta är en svår tid för våra anställda och är engagerad i att arbeta nära med fackföreningarna och vår personal för att säkerställa att vi som företag gör allt vi kan för att stödja de som kan drabbas.

ANNONS