Kartan visar var kommunen planerar att spola ledningarna.
Kartan visar var kommunen planerar att spola ledningarna. Bild: Vårgårda kommun

Då stängs vattnet av i Vårgårda

I mitten av oktober ska flera vattenledningar i centrala Vårgårda spolas rent. Under tiden kommer vattnet att vara avstängt.

ANNONS
|

Från måndagen den 17 oktober kommer vattenledningarna spolas rent och arbetet kommer att pågå i cirka två veckor. Det är entreprenören Pollex AB som kommer att utföra arbetet.

– Det är ett helt normalt underhåll av dricksvattnet. Spolningen kommer att ske gata för gata, säger Teresa Kalisky, gata- och va-chef på Vårgårda kommun.

Vattnet kan att stängas av fler gånger

Det är i centrala Vårgårda, söder om järnvägen, som underhållsarbetet med ledningarna äger rum. Under tiden kommer vattnet stängas av.

I cirka två veckor kommer Vårgårda kommun spola rent vattenledningsnätet.
I cirka två veckor kommer Vårgårda kommun spola rent vattenledningsnätet. Bild: Gittan Öhman

– Fastighetsägare kommer få ett brev hem. Där står det när det kommer att stängas av. Spolningen utförs på dagtid och då är antagligen är inte så många hemma, säger Teresa Kalisky.

ANNONS

Det kommer att spolas på vissa ställen fler gånger och därför kan vattnet också komma att stängas av fler gånger för vissa hushåll.

Vill förbättra vattenkvaliteten

Syftet med att kommunen gör spolningen är för att förbättra vattenkvaliteten och även att förebygga problem med missfärgat vatten.

– Vi tar bort avlagringarna. När man rensar på det här viset får man bort det som sitter på ledningarna.

Därför blir det brunt vatten i kranen

Efter arbetet med ledningarna är klart kan det förekomma brunt eller missfärgat vatten i kranen – även hos hushåll som inte berörs av spolningen. Enligt Vårgårda kommun är inte detta något farligt, men man ska undvika att dricka det.

Kommunen uppmanar till att man spolar i kranen till vattnet blir klart igen. Under tiden det är brunt vatten ska man undvika att spola i toaletten. Det kan bli stopp i filter och ventiler.

LÄS MER:Därför föreslås höjning av va-taxan

LÄS MER:Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

LÄS MER:Ny VA-ledning oroar stugägare: ”En livsdröm som krossas”

ANNONS